Winteropvang in Hasselt maandag open

In Hasselt gaat de winteropvang vanaf volgende maandag 5 november weer open. Daklozen die de nacht niet op straat willen doorbrengen, kunnen vanaf dan terecht in een nieuw gebouw in de Zwarte-Brugstraat. De vorige twee jaren konden daar 10 mensen opgevangen worden, maar in het nieuwe gebouw is er plaats voor 25 mensen.

Nieuw gebouw

"Nu hebben we een hele mooie nieuwe locatie, waar mannen en vrouwen worden opgevangen in twee aparte slaapzalen", zegt OCMW-voorzitter Brigitte Smets. "Er zijn echte bedden in plaats van veldbedden. En er is ook elke nacht een bewaker die erop toeziet dat de regels worden nageleefd."

Bed-bad-brood

Daarnaast zijn er ook enkele extra faciliteiten. "We werken volgens het bed-bad-brood principe", gaat Smets verder. "Een bed krijgen de daklozen sowieso, maar daarnaast krijgen ze 's ochtends ook een boterham met beleg en kunnen ze zich douchen."

Straatverpleegkundige

Daklozen zetten niet zo snel de stap naar een ziekenhuis als ze verzorgd moeten worden. "Daarom zijn we gestart met een straatverpleegkundige, iemand die de straat op trekt en kijkt wie er medische verzorging nodig heeft. Die kan dan de eerste medische hulp op straat krijgen. Als de zorg groter is, wordt er contact opgenomen met het ziekenhuis." De straatverpleegkundige is herkenbaar door een zwarte rugzak met een rood kruis op.

Er is ook een samenwerking afgesloten met het Jessa ziekenhuis. "Als daklozen ontslagen worden uit het ziekenhuis, komen ze vaak opnieuw op straat terecht. Nu hebben we afgesproken dat het ziekenhuis ons belt, zodat wij opvang kunnen voorzien als dat nodig is." 

Meest gelezen