Videospeler inladen...

Vliegtuigcrash Indonesië: "Zee is er relatief ondiep, iedereen hoopt dat zwarte doos vandaag wordt gevonden"

Voor de kust van Karawang, in Indonesië, zoeken reddingsteams met man en macht naar de zwarte doos van het gecrashte passagiersvliegtuig van Lion Air. Het toestel stortte gisteren neer in zee, 13 minuten na het opstijgen vanuit Jakarta. "Wat wel al duidelijk is, is dat het vliegtuig nog maar twee maanden oud was en nog maar net in gebruik was genomen", vertelt correspondente Annemarie Kas in "De ochtend". "Op een eerdere vlucht van Bali naar Jakarta had het vliegtuig ook al een technisch probleem bij het opstijgen." Bovendien heeft de lagekosten­maatschappij Lion Air geen al te beste reputatie.

De Indonesische autoriteiten willen officieel nog niet bevestigen dat alle 189 inzittenden zijn omgekomen. Ze zeggen wel dat de kans heel erg klein is dat iemand deze ramp overleefd heeft. Op vlucht JT-610 zaten vooral Indonesiërs. Wat buitenlanders betreft, is er tot nu toe alleen bekend dat er een Italiaanse passagier was en dat een van de piloten uit India kwam.De voorbije uren hebben duikers de eerste lichamen uit het water gehaald. Intussen zijn er 24 zakken met stoffelijke resten naar het ziekenhuis overgebracht voor identificatie.

(Lees verder onder de foto)

Een portefeuille van één van de passagiers van het gecrashte toestel van Lion Air is gevonden in de zee bij Ujung Karawang, West-Java, Indonesië.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Problemen op eerdere vlucht

Vermoedelijk liggen de grootste wrakstukken, alsook dat van de cockpit, op de bodem van de zee. Het water in het rampgebied is relatief ondiep, daarom hoopt de Indonesische overheid om de zwarte doos vandaag te vinden. Op die manier kunnen ze de vluchtgegevens bekijken en de gesprekken van de piloten beluisteren. Het is wel al duidelijk dat hetzelfde vliegtuig bij een eerdere vlucht van Bali naar Jakarta ook al problemen had. Het toestel had na het opstijgen moeite om hoogte en snelheid te krijgen. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Lion Air

De goedkope luchtvaartmaatschappij Lion Air is de grootste van Indonesië maar ze heeft een slechte reputatie. "Het zijn grote vliegende bussen bij Lion Air", zegt Kas daarover. "Ze hebben in 2004 al een ongeval gehad met doden en er zijn geregeld ook andere soorten incidenten. Zo is er eens een toestel in de zee vlak bij Bali beland, al waren er toen geen gewonden. Er was ook een paar jaar geleden een botsing op een landingsbaan, daarbij raakten wel mensen gewond." Lion Air heeft volgens Kas als grootste pijnpunt de training van de piloten en het onderhoud van de toestellen.

Familieleden en vrienden bidden samen in het huis van één van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Pangkal Pinang, Indonesië.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Indonesië in rouw

Er gebeuren vaak ongelukken in Indonesië, maar de mensen vinden dat ze dit jaar wel heel zwaar getroffen zijn  

Annemarie Kas is correspondente voor NRC in Indonesië

Er is geen dag van nationale rouw aangekondigd, want dat is volgens NRC-correspondente Annemarie Kas niet de gewoonte in Indonesië. Na de zware aardbeving op Sulawesi kondigde de overheid ook geen officiële rouwperiode aan. Kas merkt wel dat de Indonesiërs zeer aangeslagen zijn door het nieuws van de crash. “Er gebeuren vaak ongelukken in Indonesië, maar dit jaar is het wel heel erg met het ongeluk dat over ons is afgeroepen", vertellen de Indonesiërs haar. Intussen zijn er 200 nabestaanden naar Jakarta gekomen om daar te wachten op nieuws over hun familie en vrienden. 

Meest gelezen