Videospeler inladen...

"Ouder dan 35 en pas bevallen? Wacht minstens een jaar met een nieuwe zwangerschap"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt pas bevallen vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar, aan om minstens 1 jaar te wachten om opnieuw zwanger te worden. Vroeger werd minstens 18 maanden aangeraden. Voor vrouwen jonger dan 35 blijft het advies ongewijzigd: 18 maanden wachten.

Vrouwen worden steeds vaker op oudere leeftijd voor het eerst moeder. In 1990 was de gemiddelde leeftijd 24,2 jaar voor een eerste kind. In 2014 was dat al gestegen tot 26,3 jaar. Ook het aantal vrouwen dat hun eerste kind kreeg tussen hun 35 en 39 jaar is enorm toegenomen.

Doordat vrouwen op latere leeftijd moeder worden, zijn er gevolgen voor de gezinsplanning. Vrouwen die pas later moeder worden én een grote kinderwens hebben, moeten hun kinderen sneller na elkaar krijgen. Maar een zwangerschap op latere leeftijd heeft ook medische risico's. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert daarom vrouwen die ouder dan 35 zijn én pas bevallen zijn, minstens een jaar te wachten met een nieuwe zwangerschap. Anders is er een verhoogd risico op zwangerschapdiabetes en hoge bloeddruk.

"Vroeger was de termijn 18 maanden", reageert gynaecoloog Roland De Vliegher (UZ Leuven). "Maar voor vrouwen in de westerse wereld, en met goede medische opvolging, kunnen we die grens verlagen naar een jaar." Voor vrouwen die jonger dan 35 zijn, blijft het advies ongewijzigd: wacht minstens 18 maanden. Anders is er meer risico op vroeggeboortes en kinderen die kleiner geboren worden.

"Mensen hadden ons gewaarschuwd maar het valt goed mee"

Serena is een jonge mama van 2 kindjes. Het oudste kind, een dochter, is één jaar oud. Haar broertje werd een maand geleden geboren. Tussen de geboorte van beide kinderen is er een verschil van 13 maanden. "Veel mensen hadden ons vooraf gewaarschuwd, met twee jonge kinderen zou het erg druk worden" vertelt Serena. "Maar voorlopig valt het heel goed mee. Onze dochter is een rustig kind. Daarom hebben we vrij snel, 4 maand na haar geboorte, besloten om voor een tweede te gaan. Soms zijn er wel praktische problemen. De oudste kan nog niet zelfstandig stappen, dan zijn er 2 kinderen om te dragen. Maar het voordeel is dat we snel uit de pampers zullen zijn."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen