Videospeler inladen...

1 op de 5 kinderen in Vlaanderen heeft overgewicht: "Levensstijl blijft een belangrijke factor"

In Vlaanderen zijn overgewicht en obesitas op jonge leeftijd een groeiend probleem dat intussen 1 op de 5 kinderen treft. Dat zegt pediater Kim van Hoorebeeck van het obesitasteam van het UZA in "Van Gils & Gasten". 

Overgewicht en obesitas zijn niet alleen een kwelling voor een groeiende groep volwassenen, ze treffen ook steeds meer kinderen en jongeren. Volgens pediater Kim van Hoorebeeck van het obesitasteam van het UZA lijdt vandaag 1 op de 5 kinderen in Vlaanderen aan overgewicht of obesitas.

"Bovendien hebben steeds meer kinderen met overgewicht of obesitas ook een gezondheidsprobleem", zegt ze in "Van Gils & gasten" op Eén. "Dat is het geval bij 7 op de 10 van die kinderen."

Tegelijk is het voor ouders moeilijk om te weten of hun kind een problematisch gewicht heeft. "De regels voor kinderen zijn niet zo eenvoudig als voor volwassenen. Je bent afhankelijk van een professional om je te helpen, een arts bijvoorbeeld. Vertrouw ook op het CLB."

Aanleg versus levensstijl

"Aanleg is een factor, maar daar blijft het niet bij. Ook levensstijl blijft een belangrijke factor. We bewegen veel minder en we eten anders en veel grotere hoeveelheden. We leven in een maatschappij waarin we alles kunnen kopen en vol initiatieven die de focus op gezonde voeding leggen. Toch missen sommige mensen bepaalde basisprincipes. "

"Veel van onze patiënten komen bovendien uit een sociaal moeilijkere situatie. Ze hebben het financieel moeilijk terwijl bijvoorbeeld een diëtist niet wordt terugbetaald. Daarnaast is goedkopere voeding vaak ook ongezonder."

Zeepreventorium

"Ik kan alleen maar beamen dat het als kind niet evident is om zwaarlijvig te zijn", zegt ervaringsdeskundige Laura Verhulst alias "Madam bakster" op haar beurt. Zij woog als kind 85 kilo en viel later 30 kilo af, onder meer dankzij een verblijf in het Zeepreventorium in De Haan.

"Zwaarlijvig zijn definieert je niet, maar je krijgt een stempel en dat impliceert een aantal vooroordelen. Dat het je eigen schuld is, bijvoorbeeld. Het bepaalt mee je identiteit."

"Ik heb samen met mijn ouders de keuze voor het Zeepreventorium gemaakt. Daar val je af omdat alles gecontroleerd verloopt en omdat je door lotgenoten bent omringd. Dat biedt veel steun. Thuis sta je er alleen voor en 30 kilo verlies je niet zomaar."

VIDEO: bekijk hieronder het volledige gesprek over obesitas in "Van Gils & Gasten"

Videospeler inladen...

Meest gelezen