Videospeler inladen...

37 procent van de studenten drinkt te veel

37 procent van de studenten drinkt te veel. Dat blijkt uit een studie van de Katholieke Universiteit Leuven bij eerstejaarsstudenten en is te lezen in Het Nieuwsblad. Vijf jaar geleden lag het aantal studenten dat te veel dronk nog op 26 procent. Een positief punt: het aantal alcoholverslaafde studenten is wel gelijk gebleven. 

Bingedrinken, comazuipen of het gezapige "indrinken", het zijn alarmerende termen die al langer de ronde doen. Maar nu bevestigen cijfers nog eens dat studenten meer (en te veel) drinken. Een bevraging bij 2.700 eerstejaarsstudenten aan de Katholieke Universiteit Leuven toont aan dat 37 procent van de studenten te veel drinkt. 

Dat betekent dat bijna vier op tien studenten ofwel te veel drinkt, een impact ondervindt van zijn alcoholgebruik (zoals een zogenoemde "black-out") of problematisch gedrag vertoont bij het drinken. Vijf jaar geleden lag dat aantal nog op 26 procent van de eerstejaarsstudenten. 

Op een jaar tijd rijden ambulances 500 keer uit voor een alcoholgerelateerd probleem. Dat zijn niet allemaal studenten, maar toch vaak.

Chantal Van Audenhove, vice-rector van de KUL

Maar daar stoppen de cijfers niet. De eerste drie maanden van dit jaar brachten in Leuven al 220 personen een nacht in de cel door wegens dronkenschap. "Velen van hen zijn studenten", geeft ook vicerector Chantal Van Audenhove toe. "Op een jaar tijd rijden ambulances 500 keer uit voor een alcoholgerelateerd probleem. Dat zijn niet allemaal studenten, maar toch vaak."

Oplossingen

Meteen denkt de vicerector ook aan oplossingen. "We nemen zeer veel acties", zegt Van Audenhove. "Een eerste punt is responsabilisering. Dat is nodig omdat er veel wordt gedronken op koten en in privéwoningen. Zo'n actie hebben we gisteren nog georganiseerd. Alle studenten die nuchter bliezen kregen een gratis ontbijt."

"In de tweede plaats werken we op het terrein. Daarvoor werken we samen met de stad, de preventiediensten en met de politie." Zo staan de "fakbars" Leuven - in de Tiensestraat hebben veel faculteiten hun eigen bar - in contact met de politie, zegt de vicerector: "Bij geluidsoverlast gaat meteen een lampje branden bij de politie. Die samenwerking zit goed. Maar we willen ook de studentenclubs mee betrekken. Daarom stellen we een charter op waarin ze moeten aangeven dat er steeds iemand nuchter moet zijn bij een evenement." 

"Voor de echte probleemgevallen voorzien we nazorg", zegt Van Audenhove. "Wanneer je een GAS-boete krijgt, word je uitgenodigd om met andere studenten te reflecteren over wat alcohol met je lichaam doet." Daarvoor wil de KUL inzetten op de nieuwste technologieën. "We werken samen met Health House in Leuven, een instituut dat ook virtual reality betrekt in hun behandeling."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen