Videospeler inladen...

Staking bij Aviapartner afgelopen: personeel keurt voorakkoord goed

Bij bagageafhandelaar Aviapartner hebben de directie en de vakbonden een voorakkoord bereikt, na zes dagen staken op de luchthaven van Zaventem. De directie heeft extra personeel en betere contracten beloofd. Het personeel heeft het voorakkoord goedgekeurd en is vandaag weer aan de slag gegaan.

Het voorakkoord werd vanochtend aan het personeel voorgelegd en om 11 uur werd het goedgekeurd. Intussen waren werknemers van de ochtendploeg al aan de slag gegaan. 

Desondanks zijn vandaag toch nog vele vluchten geannuleerd. Dat was gisteren al beslist omdat er toen nog geen zekerheid was over het voorakkoord. Brussels Airport zegt dat het tot morgenochtend zal duren eer alle luchtvaartmaatschappijen weer normaal kunnen werken.  Wie vandaag nog vliegt, checkt dus best op voorhand of de vlucht wel doorgaat.

Bovendien moet het personeel vandaag  nog een grote achterstand wegwerken van 1.500 stuks bagage die de afgelopen 6 dagen niet verwerkt werden.  Brussels Airport vraagt de eigenaars van de koffers om niet spontaan naar de luchthaven te komen om de bagage op te pikken, maar te wachten tot ze een bericht krijgen voor de verdere afhandeling.

Van zodra ze kunnen starten, zullen ze dat natuurlijk doen.

Fouad Bougrine (ACLVB)

De onderhandelingen tussen de directie van Aviapartner en de vakbonden kwam gisteren in een stroomversnelling. "We hebben heel de nacht door onderhandeld", zegt Lieveke Norga van de christelijke vakbond. "Gisterennamiddag hebben wij de Europese directie bij ons aan tafel gekregen en we hebben het gevoel dat er op dat moment iets veranderd is en dat men de beslissing genomen heeft dat er een akkoord moest komen.

"Het heeft nog heel veel energie gekost omdat we eigenlijk pas op dat moment over de inhoud zijn beginnen te  spreken, maar om 4.30 uur  kunnen we wel zeggen dat er een akkoord is dat de moeite waard is om te verdedigen bij onze mensen op de vloer".

Extra personeel

Wat staat er nu in het voorakkoord? De directie belooft dat er enerzijds extra personeel wordt aangenomen om het historisch tekort aan personeel op een aantal afdelingen weg te werken. "50 openstaande vacatures zullen stelselmatig worden ingevuld, maar dat zal nog enige tijd vergen",  zegt Sandra Langenus van de socialistische vakbond. Ze is blij dat er nu een aanwervingsplan komt, dat de vakbonden nauw zullen opvolgen. 

Anderzijds zijn er ook toezeggingen gedaan dat heel wat medewerkers die nu met een interimcontract of contracten van bepaalde duur werken een vast contract zullen krijgen. In totaal gaat het om 47 werknemers: 30 uitzendkrachten krijgen een vast contract, 17 anderen krijgen een beter contract.

“Dat zijn zaken die voor ons heel belangrijk zijn", zegt Lieveke Norga. Ook Fouad Bougrine van de liberale vakbond heeft het over "een interessant voorstel tot akkoord". 

AUDIO: Vakbondsman Fouad Bougrine in "De ochtend" op Radio 1:

Bevredigend

Volgens Bougrine waren de onderhandelingen de afgelopen nacht "heel vermoeiend, maar bevredigend". "Ik vind dat wij een heel mooi en evenwichtig akkoord uit de brand gesleept hebben", meent de vakbondsman.

Zo wordt de HR-afdeling van Aviapartner helemaal gereorganiseerd om een beter personeelsbeleid te kunnen voeren. Om aan de verzuchting van de werkdruk tegemoet te komen, geeft de directie dan weer de toestemming om op bepaalde momenten met 5 medewerkers een vliegtuig te lossen, in plaats van met 4.  

VRT NWS heeft ook vernomen dat de directie beloofd heeft om fors te investeren in beter werkmateriaal. Het personeel klaagde namelijk dat ze met verouderd en onveilig materiaal moesten werken. Aan die verzuchting komt de directie tegemoet door tegen eind 2019 3,2 miljoen extra te investeren in nieuw materiaal.

Videospeler inladen...

Meest gelezen