Videospeler inladen...

Apothekers trekken aan de alarmbel: 413 geneesmiddelen niet beschikbaar

Momenteel zijn er 413 geneesmiddelen tijdelijk niet beschikbaar in de apotheken voor de patiënt. Dat zegt de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), de beroepsvereniging van zelfstandige apothekers, die de alarmbel luidt. Het probleem wordt immers almaar groter, en is deels te wijten aan de zogenoemde contingentering. Daarvoor is er een oplossing uitgewerkt, maar men wacht nu al een hele tijd op een advies van de Europese Commissie.

Contingentering is een situatie waarbij er van een bepaald geneesmiddel wel degelijk een voorraad bestaat, maar waarbij de levering van het middel beperkt wordt om te voorkomen dat in België geproduceerde geneesmiddelen naar andere landen zouden geëxporteerd worden waar ze duurder zijn en dus meer winst opleveren. Daarnaast zijn geneesmiddelen soms onbeschikbaar door problemen met de productie of de voorraad.

Voor de patiënt betekent het hoe dan ook dat zijn geneesmiddel niet beschikbaar is, en volgens de APB geven officieuze cijfers die circuleren aan dat er een duidelijke stijging is van het aantal middelen die hierdoor getroffen worden: in juni 2016 ging het om 328 geneesmiddelen, in januari 2018 al om 463, een stijging met zo'n 41 procent

"Er zijn voortdurend honderden geneesmiddelen moeilijk of niet beschikbaar. Dat is meestal tijdelijk, maar vaak is het onduidelijk hoelang, waardoor we oplossingen moeten zoeken die niet altijd optimaal zijn om dat geneesmiddel te vervangen", zegt Lieven Zwaenepoel van de APB. 

"In veel gevallen kunnen we het geneesmiddel vervangen door hetzelfde product van een ander merk. Of het magistraal namaken als de grondstof beschikbaar is. Maar in sommige gevallen is dat niet mogelijk en moeten we op zoek naar een ander geneesmiddel dat hetzelfde effect heeft."

Welke geneesmiddelen?

In de top 5 van de meest courant gecontingenteerde middelen zitten een vaccin tegen hepatitis, injecties tegen bloedklonters, een inhalatieproduct voor de onderhoudsbehandeling van astma, een antidepressivum en een onderhoudsgeneesmiddel bij epilepsie. Dat zijn behandelingen die de patiënt niet zomaar kan onderbreken of vervangen door een alternatief, zo zegt de APB. 

Bij de geneesmiddelen waarbij de onbeschikbaarheid een andere oorzaak had, was er een middel tegen kanker, waarvoor er identiek alternatief op de markt was in België. Dat middel werd dan uit het buitenland ingevoerd. Dat is een oplossing die het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG ook in het verleden al vaker toegepast heeft, maar soms kan het wel weken duren voor die procedure rond is.

Binnen het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG zijn 2 werkgroepen actief die mogelijke oplossingen uitgewerkt hebben. Voor een oplossing voor gecontingenteerde geneesmiddelen wacht men nu echter al een hele tijd op het advies van de Europese commissie.

De APB vraagt dat men nu snel werk maakt van het uitvoeren van de oplossingen omdat de onbeschikbaarheid van geneesmiddelen volgens de bond "een gevaar voor de continuïteit van de zorg is, en dus voor de gezondheid van de patiënt". 

De volledige lijst van onbeschikbare geneesmiddelen vindt u hier.

De Block: "Genoeg alternatieven"

Volgens minister van Volksgezondheid De Block en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen gaat het om een beperkt probleem. "Als een bepaald geneesmidddel ontbreekt, is er zo goed als altijd een alternatief voor handen met dezelfde werking. In de zeldzame gevallen waarbij dit niet lukt, kan het geneesmiddel ingevoerd worden uit het buitenland", klinkt het. De extra kosten worden dan niet door de patient betaald, maar door de verantwoordelijke voor het tekort, bijvoorbeeld de farmaceutische firma of de distributeur.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen