Assistentiehonden voortaan welkom bij Häagen-Dazs

De internationale keten van ijssalons Häagen-Dazs had deze zomer geweigerd om een vrouw in een rolstoel, met assistentiehond, binnen te laten in haar vestiging aan het Louizaplein. De vrouw diende klacht in bij het gerecht, maar de keten wacht niet op het vonnis om zich te verontschuldigen.

De Brusselse Katherine Sokal, die in een rolstoel zit, haalde deze zomer de pers toen het ijssalon Häagen-Dazs aan het Louizaplein haar de toegang weigerde omdat ze begeleid werd door Ned, haar assistentiehond. Het is nochtans wettelijk verplicht om alle assistentiehonden, ook die in opleiding, overal toe te laten.

Proces

Na het incident voerde Katherine samen met Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) actie om winkels en horecazaken te informeren over de wetgeving. Ze deelden kaarten uit in samenwerking met vzw Dyadis, dat is de Belgische vereniging die hulphonden aan mindervaliden toewijst. Ze diende ook een klacht in bij de rechtbank van eerste aanleg. 

Compromis

Häagen-Dazs heeft niet op een vonnis gewacht. De firma heeft nu beloofd om in alle Belgische vestigingen raamstickers aan te brengen om aan te geven dat assistentiehonden welkom zijn. Bovendien geeft de keten een schadevergoeding aan Katherine. Die zal het geld integraal doorstorten aan Dyadis. Het akkoord werd vanmorgen beklonken met een koffie in de Häagen-Dazs in de Koninginnegalerij in hartje Brussel.

Meest gelezen