BE-alert werkte niet bij chemisch lek in Zelzate: "Organisatorisch probleem"

Begin deze maand was er in Zelzate een chemisch lek bij het Seveso-bedrijf Rain Carbon. Het BE-alertsysteem dat buurtbewoners moet verwittigen in noodsituaties, werkte toen niet. Volgens schepen Martin Acke kwam dat niet door een technisch probleem, maar door een organisatorisch probleem.

Rain Carbon is een Seveso-bedrijf, een bedrijf dat werkt met gevaarlijke stoffen, in de Gentse haven. Enkele weken geleden ontstond tijdens onderhoudswerken een lek in een installatie, waardoor een bijtende stof vrijkwam. Normaal moet in zo'n geval een BE-alert-systeem afgaan, maar dat gebeurde niet. Eerst werd gezegd dat het systeem niet werkte door een technisch probleem door verbouwingen in het gemeentehuis, maar dat klopt niet volgens schepen Martin Acke. "Het ging om een organisatorisch probleem", zegt hij.

"Er waren onvoldoende afspraken gemaakt tussen het personeel om dat BE-alert af te kondigen. Het was niet duidelijk wie de leiding moest nemen", zegt Martin Acke. Ook de toegangscode van het systeem was slecht gecommuniceerd aan de mensen die het in werking moesten zetten, volgens de schepen.

Lesje geleerd

Acke zegt dat ze nu hun lesje wel hebben geleerd. "Er zijn ondertussen voldoende afspraken gemaakt, zodat de bevoegde personen duidelijk op de hoogte zijn van hoe het moet gebeuren." De bevoegde personen van het BE-alertsysteem zijn de communicatiedienst en de rampenplanambtenaar.

De chemische stof die vrijkwam werd door de lucht omgezet in witte vlokjes, die vervolgens afdreven naar enkele buurten in Zelzate. Ondertussen zijn er bij Rain Carbon 30 schadeclaims binnengekomen van inwoners die door de witte vlokken schade hebben aan zonnepanelen of auto. 

kasto80

Meest gelezen