Minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen.

Deense politie geeft meer details over aanslag gepland door Iraanse geheime dienst

De Deense autoriteiten hebben iets meer details gegeven over de plannen van de Iraanse geheime dienst om een aanslag te plegen in Denemarken op Iraniërs in ballingschap. Een 39-jarige Noor met Iraanse roots werd gezien toen hij foto's nam van het huis van de leider van een separatische organisatie uit de Iraanse diaspora, aldus de Deense dienst voor binnenlandse inlichtingen PET.

In de zoektocht naar de man werd op 28 september een grote politieactie opgezet die enkele uren lang het oosten van het land plat legde.  De 39-jarige verdachte werd uiteindelijk op 21 oktober opgepakt in de Zweedse stad Göteborg. Kort voor zijn arrestatie zou hij, volgens de Noorse radio NRK, in Iran geweest zijn. Het Deense gerecht beschuldigt de man nu van spionage en deelname aan het plannen van een aanslag. Volgens The Jerusalem Post bracht de Israëlische Mossad de Denen op de hoogte.

Kopenhagen riep zijn ambassadeur in Teheran al terug voor overleg. Premier Lars Lokke Rasmussen kondigde al aan samen met de buurlanden en de EU te onderzoeken of er economische sancties moeten komen. Een woordvoerster van de Europese Commissie zei al dat de Commissie het incident betreurt, maar beklemtoonde ook dat ze, net als Rasmussen, vasthoudt aan de nucleaire deal met Iran.

Iran ontkende al een aanslag in Denemarken gepland te hebben. Volgens de Jerusalem Post was het ook informatie van de Mossad die de Franse autoriteiten in juni op de hoogte bracht van de aanslagplannen in Frankrijk. In die zaak werd onder meer al een Iraanse diplomaat aan België uitgeleverd. Die aanslag moest uitgevoerd worden door een Iraans koppel dat in België woonde, maar zij werden eind juni opgepakt.

Meest gelezen