Vertegenwoordiger Syrische Koerden is in Brussel: "Haal IS-strijders naar hun thuislanden om ze daar te berechten"

Europese regeringen moeten hun verantwoordelijkheid opnemen voor de kinderen van IS-strijders die leven in kampen in Syrië. Dat heeft Abdul Karim Omar, buitenlandvertegenwoordiger van de Syrische Koerden, gezegd op een persconferentie in Brussel. Hij vraagt ook dat de jihadisten worden teruggebracht naar hun thuislanden om daar te worden berecht en bestraft.

Tijdens hun drie jaar durende strijd tegen terreurgroep IS hebben de Koerdische strijders van de SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten) honderden jihadisten gevangen genomen. Ongeveer 800 jihadisten, meer dan 500 vrouwen en bijna 1.250 kinderen uit 46 landen zitten vast in kampen in het noorden van Syrië, dat bestuurd wordt door Koerden.  

Tijdens een persconferentie vanmorgen in Brussel deed Abdel Karim Omar, buitenlandvertegenwoordiger van de Syrische Koerden, een oproep tot de Europese regeringen. Hij vraagt dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen voor de IS-strijders die afkomstig zijn uit hun landen, en voor hun vrouwen en kinderen. 

"De opofferingen die de Koerdische strijders hebben gedaan om namens de mensheid terrorisme te verslaan, waren enorm", zegt Abdel Karim Omar. "Zeker 8.000 Koerden, mannen en vrouwen, zijn omgekomen. 5.000 zijn gewond geraakt". Nu is het aan de Europese regeringen om hun verantwoordelijkheid op te nemen, vinden de Koerden in Syrië. Ze vinden dat de jihadisten en hun families naar hun thuislanden moeten worden gehaald om daar te worden berecht en bestraft.   

Philippe Vansteenkiste, voorzitter van een vereniging van slachtoffers van terrorisme, deelt die mening. "We moeten proberen te beheren wat we kúnnen beheren", zegt hij. Hij wijst erop dat IS nog altijd bestaat in Syrië en Irak, waar kleine cellen nog actief zijn. "We mogen niet het risico lopen dat mensen die daar vastzitten vrijkomen of vrijgelaten worden." 

De Europese regeringen moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van de kinderen van IS-strijders, die in de kampen vastzitten. Hen daar bescherming garanderen is niet evident, zegt Abdel Karim Omar. Hij oppert dat het beter zou zijn als die kinderen naar hun thuisland zouden kunnen worden gehaald.

Meest gelezen