Belga

Justine verloor 1 jaar geleden haar zus bij aanslag in New York: "De liefde overwint de haat"

Exact een jaar geleden kwam Ann-Laure Decadt om het leven bij een aanslag in New York. Voor haar zus Justine voelt het nog altijd erg raar aan, maar ze is blij met de steun die haar familie krijgt. "Ze is omgekomen in zo'n laffe daad, maar als je dan van alle kanten zoveel warmte voelt, doet dat heel veel met je." 

Ann-Laure Decadt maakte deel uit van een groep fietsers die tijdens een mooie herfstdag in New York op een afgesloten fietspad langs de Hudson werden aangereden door een pick-up. Acht mensen kwamen bij die aanslag om. Haar moeder en haar twee zussen waren bij Ann-Laure, zij bleven ongedeerd. 

De 31-jarige vrouw was moeder van twee zoontjes: een van drie jaar en eentje van amper drie maanden oud op dat moment. 

"Ik denk nog heel vaak terug aan die dag", zei Justine vanochtend op Radio 2 West-Vlaanderen. "Het was ook een prachtige dag. Onze laatste momenten waren fantastisch. Tijdens de lunch hadden we nog tegen elkaar gezegd: het is hier heaven on earth. En een paar minuten later waren we in de hel beland. Dat is zo dubbel.” 

We zeiden: het is hier heaven on earth. En een paar minuten later waren we in de hel beland.

Een jaar later zijn er al heel wat moeilijke momenten geweest voor Justine en haar familie, bijvoorbeeld een maand na de aanslag, Nieuwjaar, .... "Vandaag is het opnieuw zo'n rare dag, ik denk dat we veel samen gaan zijn met de familie. We hebben veel steun aan elkaar, dat is wel belangrijk." 

"We zien Ann-Laure in haar kinderen"

"Alexander (de man van Ann-Laure) doet fantastisch zijn best en de kinderen geven ook heel veel energie", gaat Justine verder. "Als je ze ziet spelen en gekke dingen ziet doen, zie je haar ook in hen.” 

De steun die ze langs alle kanten kregen en krijgen, is erg belangrijk en doet veel deugd. "Toen we terugkwamen uit New York zaten we in een bubbel. Mijn moeder, mijn zus en ik, we waren met zijn drieën, maar in België voelden we dan alle warmte. Ann-Laure is omgekomen in zo’n laffe daad, maar als je dan van alle kanten zoveel warmte voelt en zoveel mooie berichten krijgt, dan doet dat heel veel met je.”

Als je van alle kanten zoveel warmte voelt en zoveel mooie berichten krijgt, dan doet dat heel veel met je.

Ook een jaar later is Ann-Laure zeker in Staden nog niet vergeten. "Mensen zijn soms bang om je erover aan te spreken, maar het doet veel deugd wanneer je merkt dat mensen er nog eens aan denken." 

"Liefde overwint de haat"

Voor Justine zelf is uit die treurige periode wel een mooi liefdesverhaal voortgevloeid. "Ik heb veel steun gevonden bij Francesco (Vanderjeugd, burgemeester van Staden, nvdr). Zo hebben wij elkaar gevonden. Dat de liefde de haat overwint, dat is het belangrijkste." 

Beluister het gesprek met Justine (Radio 2 West-Vlaanderen): 

Meest gelezen