Videospeler inladen...

Kindjes geboren zonder hand of voorarm in Frankrijk: Belgische mama doet haar verhaal

Niemand weet hoe het komt dat rond drie Franse dorpen abnormaal veel kinderen geboren zijn met een afwijking aan de arm of hand.  De Belgische dokter Taymans was de eerste om aan de alarmbel te trekken.  Nu het aantal bekende gevallen toeneemt, gaat de overheid onderzoeken of er misschien ook elders in Frankrijk problemen zijn.  

"Pas bij de geboorte werd duidelijk dat mijn dochtertje Charlotte een deel van haar linkerarm miste. Dat was toch een emotionele schok voor ons". Aan het woord is Isabelle Taymans, een Belgische mama en arts die in 2012 in Guidel leefde, in Bretagne. Al snel hoorde ze van een tweede geval in haar dorp, waar het probleem al wel vastgesteld was bij een echografie. Maar er ging pas echt een belletje rinkelen toen ze via een vereniging weet kreeg van een derde kindje in het dorp en uiteindelijk zelfs een vierde. Allemaal geboren tussen 2011 en 2013. "Toen zijn we naar de gezondheidsdiensten gestapt".   

Met de getroffen families in het dorp zijn we heel close, we hebben bijna dagelijks contact de laatste tijd 

Isabelle Taymans, arts en mama van Charlotte

Er komt een uitgebreide vragenlijst. Hadden de toekomstige mama's hun huis misschien geschilderd? Waar kochten ze hun groenten? Slikten ze geneesmiddelen? Maar communicatie over de resultaten bleef uit. Via via hoorden ze dat er geen gemeenschappelijke aanwijzingen waren gevonden. De overheid bleef oorverdovend stil, ook toen in één dorp in de Loire Atlantique drie kindjes met de afwijking geboren bleken in 2008-2009. Tot een gezondheidsregister in Lyon 7 gevallen signaleerde in een straal van 17 kilometer in het departement Ain.  Toen kreeg het verhaal nationale media-aandacht, sindsdien is het niet meer gestopt. "Tot in Canada toe". De laatste dagen is er sprake van nog eens 11 gevallen in de Ain. De ouders van Charlotte blijven het probleem op de kaart zetten. "Hoewel we nu in Brussel wonen hebben we bijna dagelijks contact met de andere ouders in Bretagne". 

Pesticiden? Vervuiling? Wil de overheid het eigenlijk wel weten?

Het overheidsregister in Lyon dat met de cijfers over de Ain naar buiten kwam was overigens... met sluiting bedreigd.  De medewerkers hebben hun ontslagbrief al in de bus gekregen, wegens geen subsidies meer. Intussen lijkt minister van gezondheid Buzyn daarop terug te komen. Ze  bestelde ook een nationaal onderzoek. "Tot nu toe zijn er dus drie clusters bekend.  Maar wie weet vinden we er wel meer?  In Frankrijk of elders in Europa?"  zegt Isabelle Taymans.  "Maar ook dan blijft de vraag of we de oorzaak zullen vinden".  De Belgische dokter en haar man willen liever niet te veel speculeren.  Een lokale oorzaak. Vervuiling van het drinkwater? De meeste mama's woonden in landelijk gebied. Er wordt dus ook naar landbouwpesticides gekeken. Maar bewijzen zijn er vooralsnog niet. Dinsdag geeft de overheid wat uitleg aan de getroffen ouders.  Maar het wordt nog maanden wachten op meer duidelijkheid. Als die er al komt. 

Meest gelezen