Videospeler inladen...

Volgende week start opnieuw bomenkap langs snelwegen, Groen start petitie

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) begint volgende week opnieuw bomen te kappen langs de Vlaamse snelwegen. Volgens het AWV komt dat niet alleen de verkeersveiligheid ten goede, maar bevordert het ook de biodiversiteit. Volgens Groen wordt er te massaal gekapt. De partij start een petitie.

Om te vermijden dat oude bomen bij slecht weer omvallen en op onze snelwegen terechtkomen, start vanaf volgende week het hakhoutseizoen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) kapt in zones van 200 m de natuur tot 10 cm boven de grond weg. 

Volgens Veva Daniëls van Wegen en Verkeer komt dat naast de verkeersveiligheid ook de biodiversiteit ten goede. "Het snoeien klinkt drastisch, maar na enkele maanden komen alweer nieuwe scheuten uit de stronken tevoorschijn", zegt Daniëls. "Dat zorgt voor biodiverse bermen."

Te brutaal, te massaal

Bij Groen vinden ze dat de bomenkap te brutaal en te massaal gebeurt. "Er kunnen inderdaad veiligheidsredenen zijn, maar de laatste jaren zien we dat er steeds meer natuur langs de snelwegen verdwijnt, tot wel 500 hectare in de afgelopen drie jaar", zegt Bart Caron, Vlaams parlementslid voor Groen. "Wij pikken dat niet meer."

Vandaar dat de partij een petitie is gestart. Die is ondertussen meer dan 7200 keer getekend. 

Bomenkap in uw buurt?

Benieuwd of er ook in uw buurt wordt gekapt? Op onderstaande kaart ziet u alle exacte locaties.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen