Videospeler inladen...

Meer West-Vlamingen kiezen voor crematie dan voor begrafenis, trend geldt voor heel Vlaanderen

Zeven op de tien West-Vlamingen kiezen ervoor om na hun dood gecremeerd te worden. Dat zijn er veel meer dan tien jaar geleden. De kostprijs, het ecologische aspect en de ontkerkelijking spelen een rol in die keuze. Het cijfer telt overigens voor heel Vlaanderen.

Meer en meer mensen kiezen ervoor om na hun dood gecremeerd te worden. Het crematorium Uitzicht in Kortrijk bestaat nu tien jaar en heeft het aantal crematies in die tijd enorm zien toenemen. "Toen wij begonnen met ons project, zo'n tien jaar geleden, koos 35 à 40 % van de mensen in het zuiden van West-Vlaanderen voor crematie. Nu is dat al meer dan 70%. Dus 7 op de 10 mensen willen na hun overlijden gecremeerd worden in plaats van begraven", zegt directeur Jan Sabbe.

Verklaringen

Crematie maakt dus opgang. En daar zijn volgens Sabbe meerdere redenen voor. "Ten eerste is een crematie proper en ecologisch. Mensen zijn tegenwoordig echt op zoek naar ecologische vormen. Ten tweede is het goedkoper, je hoeft geen kosten te maken voor een grafsteen. Tot slot speelt de ontkerkelijking ook nog een rol. Mensen zijn op zoek naar een niet-klassieke en niet-religieuze vorm van begraven."
 

Weinig tot geen onderhoud

"Mijn moeder en mijn broer zijn allebei gecremeerd. Van mijn moeder was het een bewuste keuze. Zij wou niet dat haar kinderen veel onderhoudswerk zouden hebben aan een graf. Ik wil zelf ook gecremeerd worden om dezelfde reden", vertelt een bezoeker van het crematorium.

Meest gelezen