Videospeler inladen...

Mohamed Abdeslam krijgt 30 maanden cel en boete van 16.000 euro voor overval geldtransport

Mohamed Abdeslam, de broer van terrorist Salah Abdeslam, is veroordeeld tot 30 maanden cel en een boete van 16.000 euro voor de overval op een onbeveiligd geldtransport van de gemeente Molenbeek. Ook twee anderen werden veroordeeld. Bij de overval maakten de drie 70.000 euro buit, een deel van dat geld is nog steeds spoorloos. De drie moeten elk een derde van het gestolen geld terugbetalen.

Op 23 januari werden twee bedienden van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek overvallen toen ze bijna 70.000 euro cash gelden wilden overbrengen naar de bank. De slachtoffers verklaarden dat ze bedreigd werden door een man met een mes en daarop het geld hadden afgegeven. Tijdens het onderzoek werd Mohamed Abdeslam, ex-werknemer van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek, opgepakt voor zijn betrokkenheid. Hij bekende de feiten en verklaarde op zijn proces dat het opgezet spel was. Hij had het plan mee bedacht, een vriend van hem had de zogezegde overval gepleegd en minstens een van de bedienden was volgens hem ook op de hoogte. 

De rechtbank oordeelde vandaag dat het inderdaad opgezet spel was en dat de bediende die terechtstond mee in het complot zat en cruciale informatie over het geldtransport had meegedeeld. Zo blijkt uit beelden van bewakingscamera’s dat de man bijzonder kalm was tijdens de overval en geen enkele aanstalten had gemaakt om de dader ook maar een strobreed in de weg te leggen. Bovendien heeft hij meer dan zes minuten gewacht alvorens de politie te verwittigen. De rechter stelde in haar vonnis ook dat er geen mes werd gebruikt bij de overval zoals de vermeende slachtoffers hadden beweerd.

De gemeentebediende werd veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. De kompaan van Abdeslam kreeg 18 maanden cel voor de diefstal, ook met de helft met uitstel. Mohamed Abdeslam kreeg 30 maanden cel effectief. Hij had geen recht op een straf met uitstel aangezien hij een recidivist is.

Meest gelezen