Koen Vanmechelen houdt een beeldje vast (archieffoto).
Foto Kurt

Onder de indruk van "600.000 beeldjes - 600.000 namen"? Kom dan zelf een beeldje ophalen

Wie dat wil mag een beeldje komen ophalen van de expo "600.000 beeldjes - 600.000 namen" in Zillebeke. Dat heeft de provincie West-Vlaanderen bekendgemaakt. Bedenker Koen Vanmechelen hoopt dat ze in de verre toekomst weer samenkomen.

600.000 beeldjes van klei, 1 voor elk slachtoffer dat in WO I in België het leven liet: dat is in een notendop "600.000 beeldjes - 600.000 namen", het project dat kunstenaar Koen Vanmechelen de voorbije jaren op poten heeft gezet.

Hij maakte de beeldjes tussen 2014 en 2018 met de hulp van duizenden vrijwilligers en sinds 30 maart staan ze opgesteld in het provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke bij Ieper als zogenoemde land art in het kader van Coming World Remember Me.

Foto Kurt

Wie dat wil, kan tussen 15 november en 20 december een beeldje komen ophalen. Dat heeft de provincie West-Vlaanderen beslist. Iedereen is elke dag welkom tussen 8.30 uur en 16 uur. Reserveren is niet nodig.

Vanmechelen heeft gemengde gevoelens bij dit lot van "600.000 beeldjes - 600.000 namen". "Het liefste had ik de beeldjes laten staan zodat de natuur ze weer kon inpalmen", vertelt hij aan VRT NWS. "Ze zijn gemaakt van klei, een natuurlijk product. Dat proces was sowieso al begonnen met woekerend onkruid."

Videospeler inladen...

"Een andere optie was om ze naar musea wereldwijd te sturen, maar dat was logistiek niet haalbaar. De mensen die een beeldje komen ophalen zullen nu zelf een soort museum zijn."

Opvallend: Vanmechelen hoopt dat de beeldjes in een verre toekomst weer samenkomen, bijvoorbeeld bij een herdenking van WO I over 50, 100 of misschien wel 200 jaar. "Individueel functioneren de beeldjes niet als kunstwerk. Dat gebeurt enkel in een setting waarin ze samen zijn."

Foto Kurt

Meest gelezen