In 15 jaar tijd 18 baby's zonder armen of handen geboren in Frans departement

In het Franse departement Ain zijn tussen 2000 en 2014 achttien baby's geboren zonder armen of handjes. Zeven gevallen raakten eerder al bekend, maar nu blijkt dat mogelijk nog elf andere zuigelingen met dezelfde misvormingen ter wereld kwamen. Een verklaring voor het hoge aantal misvormingen is er voorlopig niet.

Aanvankelijk bleken volgens het Remera-register voor aangeboren misvormingen in zes jaar tijd zeven baby'tjes zonder armen of handjes te zijn geboren in de regio Ain. Maandag signaleerde Remera dat nog een achtste kind dezelfde afwijking aan de bovenste ledematen vertoont. Het jongetje werd in 2012 geboren, maar bleek nog niet te zijn meegeteld.

Daarop werd verder onderzoek gedaan. Uit ziekenhuisgegevens valt nu af te leiden dat er uiteindelijk elf bijkomende verdachte gevallen zijn, het jongetje waarvan eerder sprake meegerekend, geven de Franse gezondheidsautoriteiten toe. Het gaat om zeven gevallen in de periode 2000-2008 en vier gevallen in de periode 2009-2014.

De autoriteiten en medische wereld staan voorlopig voor een raadsel. Volgens Remera ligt het aantal gevallen dat in enkele jaren tijd in de bewuste regio werd ontdekt ongemeen hoog en is er sprake van een epidemie, maar de gezondheidsautoriteiten verklaarden tot hiertoe dat de situatie in Ain statistisch gezien niet abnormaal was. De ontdekking van de bijkomende gevallen zal het debat over de oorzaak van de misvormingen en de uitzonderlijkheid ervan wellicht opnieuw aanzwengelen.

Meest gelezen