Videospeler inladen...

Orang-oetan geboren in Pairi Daiza, ruim 40 jaar na eerste jong in ons land

In dierenpark Pairi Daiza is gisteren een orang-oetan geboren. Dat is erg uitzonderlijk: het is nog maar de tweede keer dat er in ons land een Sumatraanse orang-oetan in gevangenschap wordt geboren. In de jaren 70 gebeurde dat al eens in de zoo van Antwerpen. Het geslacht van de kleine orang-oetan was door de verzorgers niet meteen te achterhalen, maar het jong blijkt een jongetje te zijn. Hij heeft de naam "Sungai" gekregen, wat "rivier" betekent in het Indonesisch.

Sinds de lente van 2016 woont er een familie orang-oetans in Pairi Daiza. Met de geboorte van Sungai is er voor de eerste keer sprake van gezinsuitbreiding. Het jong werd begin november verwacht, maar is gisteren geboren. Sungai is op een natuurlijke manier verwekt door zijn moeder Sinta en vader Gempa. De naam van het jong betekent rivier, en is een verwijzing naar moeder Sinta, die graag in het water speelt, zo laat Pairi Daiza weten.

"De moeder is enorm beschermend tegenover haar jong. En daarom weten we dus nog niet of het een mannetje of een vrouwtje is", legt Tim Bouts, dierenarts en zoölogisch directeur bij Paizi Daiza, uit. "Het geslacht kennen we pas als we het jong voor de eerste keer zien plassen. Maar dat kan nog dagen of weken duren."

De moeder schermt haar jong enorm af, dus we kunnen het geslacht pas bepalen als we het dier voor de eerste keer zien plassen.

Tim Bouts, dierenarts en zoölogisch directeur Pairi Daiza

In de loop van de dag hebben verzorgers opgemerkt dat Sungai een mannetje is. Hij is op een natuurlijke manier ter wereld gekomen en stelt het wel. "Gisterenochtend toen we bij de orang-oetans gingen kijken, zagen we dat het jong al geboren was. Het jong was al droog, dus de bevalling moet 's nachts gebeurd zijn. Een ideaal scenario, want alles was achter de rug toen de verzorgers kwamen kijken. Dat betekent dat alles natuurlijk is verlopen. In hun domein hebben we een plas bloed gevonden, waar Sungai is geboren."

Moeder en jong stellen het goed, maar worden voorlopig afgeschermd van het publiek. "We hopen Sungai zo snel mogelijk voor te stellen, maar nu is het belangrijker dat moeder en jong ok zijn. We wachten zeker nog drie dagen: dan is de melkproductie volledig op gang, en kan het jong goed drinken. Als we zien dat daarbij alles goed verloopt, kunnen we misschien beslissen om het jong al aan het publiek te laten zien. Maar voorlopig kunnen we enkel vanop afstand observeren, al komt de moeder wel spontaan naar de verzorgers toe, en dat is een goed teken. Ze eet erg goed. En we hebben Sungai al zien en horen drinken."

We hebben de zwangerschap ontdekt met een zwangerschapstest voor mensen. Nadien hebben we alles goed opgevolgd.

Tim Bouts, dierenarts en zoölogisch directeur Pairi Daiza

Met de geboorte van Sungai bestaat de orang-oetanfamilie in Pairi Daiza nu uit zes dieren. Ze zijn allemaal afkomstig van het Indonesische eiland Sumatra. Orang-oetans zijn een ernstig bedreigde diersoort, zowel door stropers als door de mens. Er lopen verschillende internationale beschermingsprogramma's. "Deze geboorte is een enorme boost voor het kweekprogramma in gevangenschap", aldus Bouts.

Sungai is nog maar de tweede Sumatraanse orang-oetan die in ons land wordt geboren. In de jaren 70 werd er in de zoo van Antwerpen ook al een vrouwtjesaap geboren. Sungai is nu dus de eerste mannetjesaap die in ons land in gevangenschap wordt geboren.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen