Videospeler inladen...

Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori 36 maanden in de cel

De Peruaanse oppositieleidster Keiko Fujimori moet 36 maanden naar de cel, terwijl een aanklacht voor witwassen verder wordt onderzocht. Dat besliste een rechter woensdag.

Keiko Fujimori, de 43-jarige dochter van oud-president Alberto Fujimori, werd midden vorige maand aangehouden op verdenking van witwaspraktijken in het kader van de kiescampagne van 2011. Volgens de openbaar aanklager had haar partij FP de presidentscampagne gefinancierd met witgewassen geld van het Braziliaanse miljardenbedrijf BTP Odebrecht, de spil in een corruptieschandaal.

De oppositieleidster zat eerder al enkele dagen in voorarrest. De rechtbank legde haar woensdag drie jaar cel op, in afwachting van het verdere onderzoek. Volgens rechter Richard Concepción Carhuancho zijn er al voldoende elementen die wijzen op haar rol aan het hoofd van een crimineel netwerk. Hij wees ook op het vluchtgevaar. "Het enige middel is dan ook een preventieve gevangenisstraf", aldus de rechter.

De vader van Keiko, de hoogbejaarde Alberto Fujimori, is veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor schending van de mensenrechten in Peru. De man had eerder gratie gekregen, maar dat werd vorige maand plots ingetrokken.

Meest gelezen