Regering draagt oud-minister Steven Vanackere voor als directeur bij de Nationale Bank

Oud-minister Steven Vanackere (CD&V) is door de federale regering naar voren geschoven als nieuwe directeur bij de Nationale Bank. Dat schrijft De Tijd en bevestigt het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). De regentenraad van de Nationale Bank heeft het licht intussen op groen gezet.

De voordracht door de regering dateert van enkele weken geleden, vandaag heeft de regentenraad van de Nationale Bank positief advies afgeleverd over de voordracht van Vanackere als nieuwe directeur. Het is nu aan de federale regering om de benoeming te formaliseren, ze heeft daarvoor tijd tot 1 januari.

Steven Vanackere moet directeur Marcia De Wachter opvolgen. Zij gaat na een loopbaan van ruim 30 jaar bij de Nationale Bank met pensioen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd ze voor CD&V verkozen in de Vlaams-Brabantse gemeente Overijse.

Steven Vanackere is momenteel senator voor CD&V en was minister van Financiën onder de regering-Di Rupo. Daarvoor was hij onder meer minister van Buitenlandse Zaken en federaal vicepremier. Van opleiding is Vanackere onder meer licentiaat in de Rechten en in de Economische Wetenschappen.

Een directiepost minder

Als Vanackere effectief benoemd wordt, zitten er geen vrouwen meer in het zevenkoppige directiecomité van de Nationale Bank. De Wachter zelf had haar post nochtans graag overgedragen aan een jonge vrouw, zei ze eerder. In de regentenraad zit één vrouw, Fabienne Bister.

Binnenkort gaat ook gouverneur Jan Smets met pensioen. Hij wordt volgend jaar vervangen door huidig vicegouverneur Pierre Wunsch - die een MR-stempel heeft-, bevestigde het kabinet-Van Overtveldt eerder. Binnen het directiecomité wordt dus één mandaat geschrapt. "Door een andere vacante positie -die volgens de traditionele logica aan N-VA toekomt- niet in te vullen, komen we tot een afslanking van het directiecomité", aldus minister Van Overtveldt.

Meest gelezen