VRT zet petekind Marleen Daenen in de bloemetjes op 65e verjaardag

Het petekind van de VRT heeft van gedelegeerd bestuurder Paul Lembrechts bloemen gekregen voor haar 65e verjaardag. Ze heet Marleen Daenen en is precies even oud als de televisie in Vlaanderen.

Op 31 oktober 1953 om 20 uur is niet alleen de televisie in Vlaanderen geboren met de eerste uitzendingen van de toenmalige NIR, ook Marleen Daenen zag op precies hetzelfde moment het levenslicht. Sinds 1958 is ze officieel het petekind van de openbare omroep en daarom kreeg ze vanochtend bloemen van gedelegeerd bestuurder Paul Lambrechts in "De madammen" op Radio 2.

Videospeler inladen...

Met het gebaar knoopt de VRT aan met een traditie die ze de voorbije 40 jaar had verwaarloosd. Tot 1978 kreeg Daenen om de 5 jaar een attentie, maar sinds 1983 bleef het veeleer stil. Op 18 januari 2018 kaartte Steven Van Herreweghe dit onrecht aan in "Van algemeen nut" op Eén waarop Lembrechts Daenen plechtig beloofde haar verjaardag en die van de VRT opnieuw samen te vieren.

Videospeler inladen...

"Ik ben Steven hiervoor enorm dankbaar", zei Daenen in "De madammen". "Zijn team heeft veel werk verricht om mij te vinden. Uiteindelijk is dat gelukt via mijn modellenbureau."

Het was louter toeval dat Daenen in 1958 het petekind van de NIR werd, de voorloper van de VRT. "De NIR was op zoek naar een petekind en had hiervoor in de Vlaamse bevolkingsregisters gezocht naar een kind dat op 31 oktober 1953 om 20 uur was geboren. Een onschuldige hand heeft mij toen gekozen." 

Ook op 31 oktober 2003 kreeg Daenen bloemen van de VRT. Die dag waren ze allebei 50 en tijdens de grootse verjaardagsshow van de openbare omroep mocht Daenen verschillende keren aan een rad draaien in het kader van een kijkerswedstrijd.

Videospeler inladen...

In de aanloop naar die verjaardag, had "De rode loper" Daenen al opgezocht. Op 12 september 2003 haalde ze in dat programma herinneringen op aan haar jeugd als petekind van de VRT.

Videospeler inladen...

Meest gelezen