Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS vraagt einde vijandelijkheden en opstart vredesonderhandelingen in Jemen

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft gepleit voor een einde van de vijandelijkheden in Jemen. De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis pleitte op zijn beurt voor de opstart van vredesonderhandelingen.

In Jemen voert een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië al enkele jaren luchtaanvallen uit op de Houthi-rebellen, die op hun beurt de steun krijgen van Iran. Het conflict heeft volgens de VN geleid tot één van de grootste humanitaire rampen. Maar liefst de helft van de Jemenitische bevolking is bedreigd door hongersnood.

"Het is nu tijd om een einde te maken aan de vijandelijkheden, zoals de raket- en drone-aanvallen vanuit gebied dat gecontroleerd wordt door de Houthi's (...) De luchtaanvallen van de coalitie op bewoond gebied moeten stoppen", klinkt het in een communiqué van Pompeo.

Even daarvoor pleitte zijn collega van Defensie, Jim Mattis, om binnen dertig dagen vredesonderhandelingen op te starten in Jemen. Volgens hem zijn zowel Saudi-Arabië als de Arabische Emiraten hier klaar voor. De Houthi-rebellen zouden zich van de grens met Saudi-Arabië moeten terugtrekken, waarna ook de bombardementen zouden moeten stoppen. De strijdende partijen zouden dan, onder leiding van VN-afgevaardigde Martin Griffiths, kunnen samenzitten in Zweden, klinkt het.

Meest gelezen