Videospeler inladen...

Menselijke resten in Vaticaanse villa: wordt 35 jaar oude verdwijningszaak eindelijk opgelost in Italië?

In een villa in Rome die eigendom is van het Vaticaan hebben bouwvakkers menselijke resten gevonden. De vondst is op zich al opvallend, maar des te meer omdat er mogelijk een verband is met de verdwijning van twee tienermeisjes in de zomer van 1983. Vooral de ene verdwijningszaak was altijd al voer voor speculaties. Sommige theorieën waren al wilder dan andere, maar altijd werd de link gelegd met het Vaticaan.

De menselijke botten werden gevonden bij renovatiewerken aan een bijgebouw van de Apostolische Nuntiatuur, de ambassade van het Vaticaan in Rome. De statige villa ligt vlakbij het park van de Villa Borghese, een residentiële buurt waar veel buitenlandse ambassades en culturele instituten gevestigd zijn. 

Niet ver daarvandaan verdwenen 35 jaar geleden twee tienermeisjes, Emanuela Orlandi en Mirella Gregori. Vandaag is geen van beide zaken opgehelderd.

AFP or licensors

De 15-jarige Mirella Gregori verdween in mei 1983. Thuis in het appartement van haar ouders had ze via de parlofoon met iemand gesproken. Het was een schoolvriend, zei ze, met wie ze zou afspreken aan de Porta Pia. Nadat ze thuis was weggegaan, is niets meer van haar vernomen. Porta Pia ligt niet ver van het park van de Villa Borghese, waar nu de menselijke resten gevonden zijn.  

Emanuela Orlandi, 15 jaar, voor het laatst gezien op 22 juni 1983

Precies 40 dagen na de verdwijning van Mirella Gregori raakte nog een ander meisje spoorloos. Emanuela Orlandi, ook 15 jaar, werd voor het laatst gezien op 22 juni 1983. Ze had net haar muziekles achter de rug, waar ze wat te laat was opgedaagd omdat ze onderweg was aangesproken door een verkoper van cosmetica. Na de les zou ze bij een bushalte zijn ingestapt in een donkerblauwe auto.

(lees voort onder de foto)

Deze zaak was nóg spraakmakender, en wel omdat Emanuela Orlandi woonde in Vaticaanstad, waar haar vader werkte als niet-geestelijke medewerker. Het Vaticaan speelt een rol in alle theorieën, de ene al wilder dan de andere, die sinds de verdwijning van het meisje zijn gelanceerd.

Link met aanslag op Johannes Paulus II?

De theorie die het meest is onderzocht, legt een verband met de mislukte aanslag op paus Johannes-Paulus II in 1981. Volgens die theorie was het meisje ontvoerd om als pasmunt te dienen in ruil voor de vrijlating van Mehmet Ali Agca, de Turks-Bulgaarse man die de paus neerschoot op het Sint-Pietersplein.

Agca zelf gaf in interviews verschillende lezingen. Zo zei hij dat Emanuela werd vastgehouden door de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse organisatie, of het door Vaticaan zelf, in een klooster in Centraal-Europa. De link met de aanslag op de paus werd uiteindelijk verworpen door het gerecht.

Bankroet van schimmige bank, Romeinse misdaadbende, seksfeestjes?

De verdwijning van Emanuela werd ook in verband gebracht met nog een andere geruchtmakende zaak, het bankroet van de schimmige Banco Ambrosiano, waarvan de Vaticaanse Bank de hoofdaandeelhouder was. In juni 1982 werd topman Roberto Calvi dood teruggevonden, opgehangen onder een brug in Londen. Meer dan tien jaar later kwam vast te staan dat hij geen zelfmoord had gepleegd, maar vermoord was in opdracht van de maffia en de geheime loge P2.  

Was de ontvoering van Emanuela een poging van de Bende van de Magliana -een Romeinse misdaadbende met banden met de maffia- om een pak maffiageld terug te krijgen dat verdampt was bij het faillissement van de Banco Ambrosiano? Dat is althans wat een spijtoptant suggereerde in 2011. Maar ook voor deze theorie zijn er vooralsnog geen bewijzen.

De wildste theorie oppert dat Emanuela en mogelijk ook andere meisjes ontvoerd werd om als seksslavin te dienen op feestjes waarbij niet alleen personeel van het Vaticaan, maar ook buitenlandse diplomaten aanwezig waren. Maar ook daarvoor is nooit bewijs gevonden. 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Het enige wat zeker is, is dat de verdwijning van Emanuela Orlando en die van Mirella Gregori 35 jaar later nog altijd niet opgehelderd zijn. 

Misschien komen de speurders nu een stap dichterbij na de macabere vondst in het bijgebouw van de ambassade van het Vaticaan. Het Vaticaan zelf heeft het parket van Rome gevraagd om de resten te onderzoeken, want het Italiaanse gerecht heeft DNA-materiaal van beide meisjes. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen