Alle Amerikaanse vogelkers moet weg

Het Agentschap voor Natuur en Bos wil alle Amerikaanse vogelkers weg uit het natuurreservaat De Teut in Zonhoven. Er wordt een nieuwe aanpak uitgeprobeerd waarbij een kleine graafmachine struik per struik uitgraaft. Een karwei die verschillende maanden in beslag zal nemen.

In het verleden probeerde ANB die Amerikaanse vogelkers ook al weg te krijgen, maar dat lukte maar gedeeltelijk. En nu het gebruik van het bestrijdingsmiddel glyfosaat verboden is, was er een andere aanpak nodig. "Er is wel al veel vogelkers verdwenen, maar we willen De Teut graag echt vogelkersvrij krijgen", vertelt regiobeheerder Koen Thijs van ANB. "Een student van de Hogeschool PXL helpt ons daarbij. Hij heeft de Amerikaanse vogelkers in het gebied volledig in kaart gebracht. En op basis van die inventaris kunnen we nu met een graafmachine struik per struik uitgraven. Want als we de vogelkers gewoon zouden afzagen, dan maakt die een enorm wortelstelsel aan en dan wordt het onmogelijk om het nog weg te krijgen."

Groene ellende

Amerikaanse vogelkers is ook natuur, toch wil ANB de soort zoveel mogelijk weg. "Hij palmt het volledige gebied in, het lijkt op sommige plaatsen wel een plantage. Hier zitten we bijvoorbeeld in een heidegebied, een open gebied. We hebben hier afwisseling nodig en meer licht. Dat is veel beter voor de diversiteit en de brandveiligheid."

Dweilen met de kraan open?

Alle Amerikaanse vogelkers wegkrijgen in Vlaanderen is een onmogelijke zaak geworden, zegt ANB. "Het komt teveel voor. Maar in de echt grote gebieden met een oppervlakte boven 500 ha, willen we die Amerikaanse vogelkers toch proberen weg te krijgen." De komende maanden zal de gemeente Zonhoven de Amerikaanse vogelkers in een aanpalend gebied ook met een graafmachine uittrekken. "En het is mogelijk", verzekert Thijs: "In het gebied Lozerheide in Bocholt is de Amerikaanse vogelkers ook verdwenen. Het volstaat om daar om de vier à vijf jaar nog eens rond te gaan in het gebied en de jonge plantjes uit te trekken. Al de rest is weg."

 

Meest gelezen