Anticorruptierechter wordt minister van Justitie in Brazilië

Sergio Moro, de bekendste anticorruptierechter van Brazilië, wordt de nieuwe minister van Justitie. Hij gaat in op een vraag van de pas verkozen extreemrechtse president Jair Bolsonaro. Als federaal rechter zette Moro vaart achter het zogenoemde carwash-onderzoek naar het grootste corruptieschandaal van Latijns-Amerika.

Jair Bolsonaro is vorige zondag gekozen als president. Hij profileert zich als man van "law and order", waarbij de wijdverbreide criminaliteit in het land hard wordt aangepakt. Als federaal rechter was Moro tot nu toe de stuwende kracht achter het onderzoek naar het carwash-schandaal. Daardoor is onder meer oud-president Lula da Silva in de gevangenis beland.

Bolsonaro had maandag al duidelijk gemaakt dat hij Moro als minister van Justitie wilde benoemen. Vanmorgen kwamen de twee samen in Rio de Janeiro om dat voorstel te bespreken. "Aan het eind van een vergadering waarin we gediscussieerd hebben over het beleid op het ministerie, heb ik de uitnodiging aanvaard", zegt Sergio Moro.

In een verklaring zegt Moro dat hij het carwash-onderzoek overdraagt aan collega-rechters om elke controverse te vermijden.

Deze maand nog zal Bolsonaro zijn nieuwe regering rond hebben. Begin volgend jaar begint hij aan zijn ambtstermijn. 

Meest gelezen