Betoging tegen Filip Watteeuw als kandidaat-burgemeester

In Gent hebben bijna 300 mensen betoogd tegen Filip Watteeuw als kandidaat-burgemeester. Het kartel SP.A-Groen draagt als grootste partij Watteeuw voor als burgemeester, maar Mathias De Clercq van Open VLD wil ook de sjerp omgorden. De betogers hadden duidelijk een voorkeur voor De Clercq.

Mathias De Clercq was in Gent de stemmenkampioen met 24.058 voorkeurstemmen. Filip Watteeuw haalde 13.183 voorkeurstemmen, dat is minder dan Rudy Coddens van kartelpartner SP.A. Coddens haalde als lijsttrekker 17.954 voorkeurstemmen. Toch schoof het kartel Watteeuw naar voren als kandidaat-burgemeester, omdat Groen meer zitjes telt in de gemeenteraad. 

Bijna 300 Gentenaars wilden hun stem nog eens duidelijk laten horen en kwamen daarom de straat op. De betogers waren het eens: Filip Watteeuw mag geen burgemeester worden.

De argumenten waren uiteenlopend. De een baseert zich op feiten: "Mathias heeft meer stemmen, dus hij moet burgemeester worden." De ander baseert zich op een persoonlijke mening: "Gentenaars moeten Gentenaars zijn en geen West-Vlamingen!" 

"Hij is niet verkozen", zegt Adhemar D'Haese, die de oproep heeft gelanceerd. Vooral het gebrek aan inspraak en enkele aspecten van het circulatieplan stoort de actievoerders. Tijdens de actie wordt luidkeels burgemeesterskandidaat Mathias De Clercq gesteund. De actievoerders scandeerden "Ratteeuw buiten" en toonden borden met opschriften als "Gent, het Noord-Korea van het Westen".

De Clercq distantieert zich op Twitter van de actie. "Ik verwerp negatief taalgebruik en negatieve uitlatingen over een ander", klinkt het. "Ik pleit voor hoffelijkheid en positivisme. Zo doe ik al 12 jaar aan politiek en zo wil ik het ook doen als burgemeester."

De betoging was niet aangevraagd, maar de politie greep niet in. Uiteindelijk verliep de manifestatie zonder incidenten, behalve wanneer een fietser niet afstapte en door de betoging heen fietste. 

Meest gelezen