Mensen met budgetmeter kunnen vanaf vandaag minimumlevering van aardgas aanvragen

Wie te weinig geld heeft om zich tijdens de koude maanden te verwarmen, kan vanaf vandaag een minimale levering van aardgas vragen. De steunmaatregel is bedoeld voor mensen die werken met een budgetmeter voor aardgas, maar die meter niet kunnen opladen door financiële moeilijkheden.

Wie het nodig heeft, kan de aanvraag vanaf vandaag indienen bij het OCMW van zijn of haar gemeente, en dat om de halve maand, tot en met 31 maart. Het OCMW kan dan financieel bijspringen zodat de gezinnen hun aardgasmeter toch kunnen opladen, als de dienst na sociaal onderzoek heeft vastgesteld dat het gezin of de persoon in kwestie wel degelijk hulp nodig heeft.

Het bedrag verschilt naargelang het type woning. De netbeheerder draagt 70 procent van de kosten, het OCMW kan 30 procent terugvragen aan de gebruiker.

"Inbreng maakt kosten van verwarming draaglijk"

"Voor heel wat mensen die in slecht geïsoleerde huizen wonen, is dat een inbreng die stevig genoeg is om de kosten van de verwarming draaglijk te maken", zegt Jan Maris van de vzw Samenlevingsopbouw. Maar volgens hem weten heel wat mensen niet dat de maatregel bestaat. "Daarom is het belangrijk dat wij energie steken in het bekendmaken van de minimale levering aan de mensen die daar recht op hebben."

"De minimum aardgaslevering garandeert ook huiselijke warmte voor wie in financiële nood zit", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). "Als een gezin onmogelijk menswaardig de winter kan doorkomen, moeten we als maatschappij onze verantwoordelijkheid nemen."

Vorige winter vroegen 5.400 gezinnen een minimale levering van aardgas. Dat zijn er 70 procent méér dan vijf jaar geleden.   

"Kwaliteit van de woningen verbeteren"

Jill Coene, armoede-expert van de Universiteit Antwerpen, zegt dat de stijging deels te verklaren valt door sensibiliseringscampagnes om de minimumlevering bekender te maken. Maar daarnaast ziet ze een aantal factoren die aangeven dat steeds meer gezinnen het effectief moeilijk krijgen om energie te betalen. De prijzen zijn in de voorbije 10 jaar ook fors gestegen.

Coene wijst voorts op het belang van de woonomstandigheden. "Het komt erop aan om de kwaliteit van de woningen te verbeteren, want daar ligt de structurele oorzaak. Wie in een slechte woning leeft, gaat een hoge energiefactuur hebben. Het is kwestie van op lange termijn te investeren in energiekwaliteit."

Beluister het gesprek met Jill Coene in "De ochtend":

Meest gelezen