Tanzaniaanse gouverneur start klopjacht op homoseksuelen

In Tanzania heeft een gouverneur een speciaal team opgericht om homoseksuelen op te sporen en op te pakken. De klopjacht op homo's moet volgende week maandag van start gaan. Tanzania staat bekend om zijn vijandige houding ten opzichte van holebi’s.

Paul Makonda, gouverneur van de economische grootstad Dar es Salaam in het oosten het land, heeft aan de pers verteld dat het team uit zeventien personen zal bestaan. Tussen de leden zitten onder meer agenten, ambtenaren en mediadeskundigen. Het team zal onder andere via sociale media koppels van hetzelfde geslacht proberen op te sporen en op te pakken. Makonda riep bovendien op om namen van andere homoseksuelen aan hem door te geven. "Geef me hun namen. Vanaf maandag zal mijn team hen proberen op te pakken”, aldus Makonda.

Geef me hun namen. Vanaf maandag zal mijn team hen proberen op te pakken

Paul Makonda

Verder waarschuwde de gouverneur dat mensen alle naaktfoto’s van hun gsm’s moeten wissen want dat er ook strenge maatregelen komen tegen pornografie.

Homoseksuele handelingen illegaal

In Tanzania zijn "homoseksuele handelingen" illegaal. De anti-homo retoriek in het land is toegenomen sinds de verkiezing van president John Magufuli in 2015. Door deze vijandige houding worden vele holebi’s gedwongen om hun geaardheid geheim te houden.

Makonda, een bondgenoot van de president, zei dat hij internationale kritiek op deze maatregel verwacht, maar hij zei ook: “Ik verkies het om deze landen boos te maken, dan om god boos te maken."

Ik verkies het om andere landen boos te maken, eerder dan om god boos te maken

Paul Makonda

Deze week stuurde de minister van Toerisme en parlementslid Hamisi Kigwangalla nog een tweet de wereld in waarin hij homoseksualiteit als “onnatuurlijk” en “goddeloos” beschrijft.

Vorig jaar nog dreigde de minister van Volksgezondheid om een lijst met namen van homoseksuelen openbaar te maken. En twee jaar geleden heeft de regering hiv- en aids-behandelingen in klinieken laten schrappen omdat deze behandelingen homoseksualiteit zouden promoten. 

Meest gelezen