Videospeler inladen...

"Handel van tienerpooiers is geëxplodeerd en is de grens overgestoken"

Steeds meer tieners worden in de prostitutie gedwongen door tienerpooiers of "loverboys". Dat zegt de Nederlandse ngo Terre des Hommes, dat het meldpunt Watch Nederland mee heeft opgericht. De explosieve stijging gaat ook de grens over, naar ons land. Terre des Hommes heeft daarover overleg gepleegd met de Stad Antwerpen en de lokale politie.

"Het is iets dat al jaren gebeurt, maar de handel van de tienerpooiers is nu online gegaan", schetst Gideon van Aartsen van Terre des Hommes de toestand. Hij heeft het over de "loverboy 3.0", die geen meisjes meer verleidt. "Hij zorgt ervoor dat hij zo snel mogelijk een meisje ontmoet, gedwongen of ongedwongen seksfoto's van haar krijgt. Dan dreigt hij ermee die online te plaatsen of ermee naar de familie van het slachtoffer te stappen."   

Die handel is geëxplodeerd en dat gaat ook over de grens

Gideon van Aartsen (Terre des Hommes)

Volgens Van Aartsen kunnen kinderen op die manier al na één dag in de prostitutie terechtkomen. "Ze ronselen op het internet en overal waar ze kwetsbare meisjes of jongens kunnen treffen. Die handel is geëxplodeerd en dat gaat ook over de grens." 

Van Aartsen heeft het over "grensoverschrijdend slachtofferverkeer" dat is toegenomen. "Vlaamse meisjes en jongens worden in Nederland geprostitueerd en Nederlandse jongens en meisjes worden in België geprostitueerd. Dat heeft voor die kinderen natuurlijk een extra triest effect want dan komen ze in een nog dieper isolement." 

"Mensenhandelaars stoppen inderdaad niet aan de grens"

Terre des Hommes heeft intussen overlegd met de Stad Antwerpen en de lokale politie.  Die gaat slachtoffers van Nederlandse tienerpooiers nauwer opvolgen en vindt de samenwerking erg zinvol. 

"Mensenhandelaars stoppen inderdaad niet aan de grens", bevestigt Lieve Huijskens, prostitutieambtenaar van de stad Antwerpen. "Dat is ook een tendens die we bij meerderjarige slachtoffers zien. Door het overleg met Terres des Hommes hebben we nu ook een korte lijn met het meldpunt Watch Nederland waardoor we nu ook op die manier aan informatie kunnen geraken."

"Als er een slachtoffer bij de politie niet meteen een verklaring wil afleggen en er zijn nog onvoldoende bewijzen van het slachtofferschap, dan is het voor een burgerintiatief vaak gemakkelijker om verder te gaan en informatie te vergaren omdat de politie natuurlijk ook rekening moet houden met de regels binnen hun onderzoek."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen