Kritische aartsbisschop van Kinshasa geeft fakkel door aan opvolger

Kardinaal Laurent Monsengwo heeft de fakkel doorgegeven als aartsbisschop van Kinshasa. Hij gaat met emeritaat en wordt opgevolgd door Fridolin Ambongo. Monsengwo is een van de kritische stemmen van de oppositie in Congo, waar over minder dan twee maanden presidentsverkiezingen worden gehouden.

"Paus Franciscus heeft vandaag het aftreden van kardinaal Laurent Monsengwo aanvaard als hoofd van het aartsdiocees Kinshasa, ingevoerd in 2015, en Mgr. Fridolin Ambongo heeft de teugels overgenomen van het aartsdiocees Kinshasa", aldus priester Bruno Lusongakio, woordvoerder van het aartsbisdom.

De 79-jarige Monsengwo geldt als luis in de pels van de politieke machthebbers in Congo, en dit al sinds het regime van dictator Mobutu Sese Seko (1965-1997). Van 1991 tot 1996 was hij voorzitter van de Nationale Conferentie, die de overgang naar de democratie moest voorbereiden. Dat initiatief werd uiteindelijk doorkruist door de rebellie in het oosten van het land, die leidde tot de machtsovername van Laurent-Désiré Kabila.

Ook tegenover Laurent-Désiré Kabila (1997-2001) en diens zoon en opvolger Joseph Kabila (2001-nu) is Monsengwo zich altijd kritisch blijven opstellen.

Laurent Monsengwo Pasinya was de eerste Afrikaan die doctoreerde aan het Pauselijk Bijbelinstituut in Rome. Tussen 2007 en 2010 was hij ook voorzitter van Pax Christi. Hij werd in 2010 tot kardinaal gecreëerd. Voor hij aartsbisschop van Kinshasa werd, was hij aartsbisschop van Kisangani.

Meest gelezen