Medewerker politiezone AMOW lekte verkeerscontroles aan vrienden en kennissen

Een lid van het burgerpersoneel van de politiezone AMOW (Asse/Merchtem/Opwijk/Wemmel) riskeert een celstraf van 18 maanden omdat hij informatie over verkeerscontroles zou hebben doorgegeven aan vrienden en kennissen. Volgens het parket van Halle-Vilvoorde schond hij daarmee zijn geheimhoudingsplicht, maar zijn advocaat zegt dat hij geen geheimhoudingsplicht had omdat hij niet als politieman maar als burger in dienst was.

Vorig jaar startte de politie een intern onderzoek toen bleek dat automobilisten uit de politiezone AMOW regelmatig op de hoogte waren van verkeerscontroles die niet op voorhand waren aangekondigd. Volgens het parket zou een 53-jarig lid van het burgerpersoneel de plaatsen en tijdstippen van de acties hebben doorgegeven aan mensen uit zijn omgeving. Het parket tilt er zwaar aan dat hij de informatie onder andere doorspeelde aan een bevriende café-uitbater, “die ongetwijfeld niet geaarzeld zal hebben om zijn klanten te verwittigen”, aldus de openbaar aanklager. “Wat als een dronken bestuurder een ongeval had veroorzaakt omdat hij aan een controle is kunnen ontsnappen?”, vroeg de parketmagistraat.

De openbaar aanklager is van mening dat de beklaagde zijn geheimhoudingsplicht schond en eist een veroordeling tot 18 maanden cel. De advocaat van de vijftiger vraagt de vrijspraak. “Mijn cliënt was geen politieman. Hij had een geheimhoudingsverklaring getekend bij zijn tijdelijke indiensttreding, maar niet toen hij een vast contract kreeg.”

Vonnis op 20 november.

Meest gelezen