Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat 7 jaar dicht voor ingrijpende verbouwing

Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam sluit tussen 2019 en 2026 de deuren voor een grootschalige verbouwing. Die moet komaf maken met onder meer asbest én moet het museum op de toekomst voorbereiden. De gemeenteraad moet het plan wel nog definitief goedkeuren.

"Boijmans in transit": zo luidt de titel van het persbericht waarmee het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam volgend jaar de deuren sluit voor een ingrijpende verbouwing die wellicht tot 2026 duurt.

De oudste gedeeltes van het museum voor beeldende kunst dateren van de jaren 30. Ze zijn in een slechte staat en zitten vol asbest. Dat moet sowieso worden verwijderd, maar het museum wil nog verder gaan en de gebouwen uitbreiden tot een "toekomstbestendig" museum.

Concreet liggen daarom 2 plannen op tafel: 1 om enkel de nodige herstellingen uit te voeren en 1 om het verregaande concept te realiseren. Het college van burgemeester en wethouders (schepenen) heeft alvast zijn steun voor het laatste plan uitgesproken. Het is nu aan de gemeenteraad om het definitief goed te keuren.

Bauhaus

Het Museum Boijmans Van Beuningen benadrukt dat het zijn vleugels in fases zal sluiten waardoor bezoekers nog tot eind mei 2019 in de gebouwen terechtkunnen, onder meer voor een Bauhaustentoonstelling. 

Ook wanneer alle vleugels dicht zijn, blijft de collectie deels zichtbaar omdat het museum die tijdelijk bij verschillende musea in de buurt onderbrengt. Sommige topstukken vertrekken naar het buitenland voor reizende tentoonstellingen.

Aan het verregaande plan hangt een prijskaartje vast van 223,5 miljoen euro. Volgens NRC zal de privésector dit bedrag voor een deel financieren. In dezelfde krant maakt het stadsbestuur zich sterk dat het Museum Boijmans Van Beuningen zich na de renovatie zal kunnen meten met het Prado in Madrid, het Rijksmuseum in Amsterdam en het MoMA in New York.

Meest gelezen