Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Britse politie start onderzoek naar financieel gesjoemel bij brexit-campagne

In Groot-Brittannië openen politiediensten een onderzoek naar een zakenman die ervan verdacht wordt illegale fondsen te hebben gestort in de kas van de "Leave EU"-campagne. Mogelijk is er ook hier sprake van Russische inmenging.

De man in het vizier van de politiediensten is Arron Banks, een verzekeringstycoon uit Bristol, die meer dan 9 miljoen euro stortte in de kas van de "Leave EU"-campagne. "Leave EU" was het kleinere broertje van de officiële "Vote Leave"-campagne voor het referendum van 2016 over de uitstap uit de Europese Unie.

Zakenman Arron Banks

Banks is een goede vriend van voormalig Ukip-leider Nigel Farage en Amerikaans president Trump. Politiediensten gaan nu onderzoeken of het geld dat Banks stortte wel echt van hem kwam en niet uit het buitenland, iets wat volgens de Britse kieswet verboden is. Banks zou opvallend veel contact hebben gehad met Russische zakenlui. Zelf ontkent hij dat. (Lees verder onder tweet)

Tweede referendum?

Eerder kreeg de officiële "Vote Leave"-campagne al een boete omdat ze de regels van de campagefinanciering had overtreden. De voorstanders van de EU zien in het nieuwe onderzoek een argument om de geplande brexit in maart uit te stellen of een tweede referendum te organiseren. 

Meest gelezen