Opvallend: 70% wil zich laten cremeren na de dood

Jaar na jaar stijgt het aantal crematies. 7 op de 10 mensen laten zich cremeren. Dat is een enorme evolutie. We vroegen aan de directeur van het crematorium in Lochristi hoe dat komt.

Evolutie

Kris Coenegrachts is al dertig jaar directeur van het crematorium in Lochristi en gaat vanaf morgen met pensioen. Hij heeft al veel evoluties gezien in die periode: "In 1989 hadden we 1.600 crematies, terwijl dat er dit jaar al 11.000 zijn. Vroeger was crematie de uitzondering en begraving de regel." Volgens Coenegrachts is die verandering te wijten aan verschillende dingen. "Ten eerste zijn de juridische obstakels voor crematie veel versoepeld, waardoor het eenvoudiger is om voor crematie te kiezen. Daarnaast is er ook een sociologische evolutie. Na de Tweede Wereldoorlog zijn mensen mobieler geworden en verhuizen ze verder van het dorp van hun familie. De aantrekkelijkheid van grote familiegraven is daardoor afgenomen. Er was ook in de jaren zeventig een tekort aan ruimte op kerkhoven. Dat draagt allemaal bij tot de evolutie die we nu zien."

Toekomst

Crematie is dus tegenwoordig zeer populair, maar blijft dat ook zo? Volgens Kris zal de trend zich zeker en vast verderzetten en zal het aantal crematies nog groeien tot 85%. Daarnaast is er nog de discussie rond de inrichting van begraafplaatsen die volop woedt. Ook komen nieuwere technologieën de kop opsteken. Hij heeft het hierbij over resomeren, of het oplossen van het lichaam. Die technologie wordt langzaamaan ingevoerd, maar wordt cultureel nog niet aanvaard.

kasto80

Meest gelezen