Videospeler inladen...

Het beste uit "Over eten": Voedsel in de fik. Is poetsen beter voor ons lichaam dan sporten? En een hamburger als ontbijt...

Wat zijn calorieën? En hoe weet je hoeveel calorieën je op een dag opneemt én verbrandt? In de tweede aflevering van "Over eten" zoeken Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis een antwoord op deze vragen. En passant ontdekt Kobe ook een ietwat vreemde ontbijtgewoonte bij rijzende ster Nora Gharib.

We worden er mee om onze oren geslagen. Ze staan op verpakkingen van voedsel vermeld. Dieetgoeroes raden ons aan om ze al dan niet te tellen. En sporters die gebrand zijn op een goede prestatie, weten als geen ander hoe moeilijk het soms is om ze van zich af te schudden. Calorieën.

Maar wat zijn calorieën precies? Een calorie is een eenheid van energie, meer bepaald de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graad Celcius te doen stijgen. Als u weet hoeveel calorieën voedsel bevat, weet u dus of het energierijk of energiearm voedsel is.

Om niet te verdikken, moet ons lichaam energierijk voedsel bij wijze van spreken verbranden. Dat het ene voedsel veel meer energie bevat dan het andere, toont dit filmpje aan:

Videospeler inladen...

Calorieën tellen...

Kunnen we, als we zelf een maaltijd samenstellen, weten hoeveel calorieën die bevat? Ja, want de wetenschap heeft door middel van een "bomcaloriemeter" bepaald hoeveel calorieën de verschillende voedingsstoffen - vetten, koolhydraten en eiwitten - bevatten. Als u dus weet uit welke voedingsstoffen uw voeding bestaat, en hoeveel, kunt u dus het aantal calorieën tellen, legt voedingsdeskundige Koen Vanherle (AP Hogeschool) uit in het volgende filmpje:

Videospeler inladen...

Er komt nogal wat weeg- en rekenwerk bij kijken, maar u kunt het aantal calorieën van een maaltijd dus perfect berekenen. Kobe en Danira probeerden het uit en zetten soms grote ogen op:

Videospeler inladen...

Bij bewerkte voedingsmiddelen hoeft u geen weegschaal en telraam boven te halen, het aantal calorieën staat netjes vermeld op de verpakking. Maar klopt die informatie wel? "Over eten" zocht het uit, samen met het voedingslabo SGS Belgium. Niet door te wegen ditmaal, alle producten verdwijnen in een blender:

Videospeler inladen...

....en calorieën verbranden

Calorieën tellen is één ding. Maar hoe weet u hoeveel u er op een dag mag opnemen om niet al te veel bij te komen? Dat hangt af van uw metabolisme. En dat verschilt van persoon tot persoon, stelden Kobe en Danira vast: 

Videospeler inladen...

Uw basaal metabolisme geeft weer wat uw lichaam verbrandt aan calorieën als het in rust is. Uiteraard doet een mens meer dan alleen maar rusten en dus verbranden we meer dan ons basaal metabolisme aangeeft. Maar hoeveel calorieën verbranden we gemiddeld en tijdens welke activiteiten verbranden we het meest? Kobe en Danira deden de test. Proefkonijnen van dienst: het showbizzkoppel Lize Feryn en Aster Nzeyimana. Kijk zeker tot het einde, voor een conclusie die u misschien niet meteen had verwacht...

Videospeler inladen...

Wie vlak voor het slapengaan eet, wordt sneller dik: mythe of waarheid?

Hoeveel u eet én beweegt, bepaalt dus hoeveel calorieën u opneemt en verbrandt. Wie meer calorieën opneemt dan verbrandt, zal dus bijkomen. Maar speelt het ook een rol wannéér u die calorieën opneemt? Men zegt wel eens dat wie vlak voor het slapengaan nog stevig eet, sneller dik wordt. Klopt dat?

Videospeler inladen...

"Mag ik de rest van de dag niets meer eten? Dat gaat niet gebeuren!"

Wie alvast niet wakker ligt van calorieën tellen, is actrice Nora Gharib. Onder meer bekend van de film "Patser" en haar deelname aan "K3 zoekt K3". Kobe Ilsen bracht een dag in het gezelschap van deze rijzende ster door en ontdekte al snel een ietwat vreemde ontbijtgewoonte.

Videospeler inladen...

Nora Gharib zal vermoedelijk menigeen onder u jaloers maken, want ze mag eten wat ze wil, verdikken doet of deed ze amper. 

Videospeler inladen...

De volledige reportage over Nora Gharib ziet u in de volledige uitzending, onderaan in dit artikel. Daarin geeft diëtiste Katrien Wellens (UZ Antwerpen) enkele tips om op een gezonde manier bij te komen. 

De weg van lasagne

Het eerder vernoemde voedingslabo SGS Belgium testte onder meer het caloriegehalte van een voorverpakte lasagne. Hoe zo'n lasagne gemaakt wordt, ziet u in dit filmpje: "De weg van lasagne".

Videospeler inladen...

Bekijk de volledige uitzending:

Videospeler inladen...

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen