Getty/Twitter

Een week vol inspirerende royals: alles komt goed (ook zonder moeder) en laat dyslexie je jouw dromen niet afpakken

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week waren er heel wat royals die inspirerend kunnen werken. Zo sprak prins Harry een jongen die zijn moeder verloor grandioos veel moed in, laat prins Carl Philip zich ondanks zijn dyslexie niet afschrikken om zijn zoontjes 's avond voor te lezen en tonen prins Charles en Camilla dat op verliefdheid heus geen leeftijd staat. Voorts hield de 13-jarige kroonprinses Leonor vanop een trapje dapper haar eerste toespraak en duiken de Oranjes met hun vermogen voor het eerst de "negennullenclub" binnen.

Prins Harry: "Alles komt goed"

De tournee van de Britse prins Harry en Meghan Markle Down Under zit er intussen op. Maar in Auckland (Nieuw-Zeeland) was er nog een hartverwarmende ontmoeting toen Harry een brief in ontvangst nam van een bedeesd jongetje in de massa. Zijn grootmoeder vertelde aan de prins dat haar kleinzoon enorm naar hem opkeek, omdat ze hetzelfde drama delen: het jongetje heeft zijn moeder verloren, Harry verloor prinses Diana op de leeftijd van 12.   

Je leven zal in zijn plooi vallen. Maak je daar geen zorgen over

Harry troostte meteen de jongen met waardevolle woorden. "Alles komt altijd goed, weet je dat? Ik heb het gered tot nu en ik ben 34. Ik heb een prachtige vrouw en er is een baby op komst. Je leven zal in zijn plooi vallen. Maak je daar geen zorgen over", moedigde de prins aan. De grootmoeder wist te vertellen dat ze haar kleinzoon helpt opvoeden. "Grootmoeders zijn zó belangrijk in ons leven", reageerde Harry, die altijd zelf de nodige steun kreeg van zijn eigen grootmoeder, de Queen.   

De beelden (zie hieronder) van het ontroerende gesprek gingen snel viraal. En de brief van het jongetje? Die stopte Harry veilig in zijn binnenzak. "Ik zal hem bewaren. Maak je geen zorgen over het feit dat je één ouder hebt", herhaalde hij opnieuw. 

Prinses Leonor (13) geeft haar eerste speech

Ze heeft haar vuurdoop prima doorstaan: de Spaanse prinses en troonopvolgster Leonor heeft op haar 13de verjaardag haar eerste toespraak gehouden. Ze trad hiermee in de voetsporen van haar vader, koning Felipe, die op zijn 13de ook ooit zijn eerste toespraak gaf. 

Leonor maakte haar debuut bij de herdenking van de veertigste verjaardag van de Spaanse grondwet. In het Cervantes Institute in Madrid las ze het eerste artikel voor een volle zaal met politici. Leonor stond er niet alleen voor: vader Felipe week geen seconde van haar zijde en in de zaal zaten moeder Letizia en jongere zus infante Sofía op de eerste rij te glunderen van trots.

De kleine Leonor -staand op een trapje- herinnerde er de aanwezigen met de glimlach aan dat "de politieke vorm van Spanje de parlementaire monarchie is".  Oud-koning en grootvader Juan Carlos merkte op dat zijn kleindochter erg nerveus was, maar "dat ze het voortreffelijk deed".  

VIDEO Hier ziet u Leonor aan het werk: 

Gesteund door Felipe verliep Leonors toespraak vlekkeloos.

Ter vergelijking: onze Belgische kroonprinses Elisabeth gaf haar eerste speech in 2011, bij de opening van het naar haar vernoemde kinderziekenhuis in Gent. Ze was toen 9 jaar. 

Leonor wordt dus geleidelijk aan voorbereid op haar taak als toekomstige koningin. Dit jaar trad ze -buiten de traditionele paasviering en de viering van de nationale feestdag- ook al op de voorgrond bij de overhandiging van de prestigieuze "Orde van het Gulden Vlies". Dat is de hoogste Spaanse onderscheiding, die Leonor eind januari kreeg uit handen van haar vader.

Vorig jaar werd ook het eerste officiële portret van Leonor verspreid. Ze poseerde toen in rode jurk met haar typische vlechtjes op een balkon van het Zarzuela-paleis waar ze woont.

De Oranjes duiken de negennullenclub binnen

Het Nederlandse zakenblad Quote heeft afgelopen week zijn Quote 500 gepubliceerd, oftewel zijn lijst gebaseerd op het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders. En daar horen uiteraard ook royals bij. Zo staat de Nederlandse koninklijke familie op nummer elf in de categorie van rijkste families, en dat met een geschat vermogen van 1 miljard euro. De Oranjes zouden voor het eerst toetreden tot de "negennullenclub", zoals Quote miljardairs benoemt.

Prinses Mabel (50) is een van de opvallendste nieuwe namen in de lijst, want zij duikt de top plots binnen op de 149e plek (met een geschat vermogen van 240 miljoen euro). Haar plek in de rangschikking dankt Mabel aan de beursgang van het Amsterdamse betaalplatform Ayden in juni, dat binnen een dag verdubbelde in waarde. Mabel is een van de aandeelhouders, en verkocht bij beursgang een deel van haar aandelen, wat haar 43 miljoen euro zou opgeleverd hebben.

Mabel met koningin Máxima en koning Willem-Alexander.
2017 Patrick van Katwijk

"Het blijft een goed bewaard geheim hoe ze aan haar aandelen komt, al is het vrij aannemelijk dat het afkomstig is uit de erfenis van haar in 2013 overleden man prins Friso. De jongere broer van koning Willem-Alexander werkte als bankier voor Goldman Sachs en had daardoor goede contacten in het zakenleven", verklaart Quote het geld. Voor de geïnteresseerden: de rijkste Nederlander is opnieuw Charlene de Carvalho-Heineken. De erfgename van het bekende bierimperium is goed voor 12, 8 miljard euro. 

"Een jong verliefd stel"

De prins van Wales Charles blaast 70 kaarsjes uit op 14 november. En dat wordt gevierd met een feestje waarop onder anderen koning Filip en koningin Mathilde zullen aanwezig zijn. Maar eerst siert de oudste (Britse) kroonprins ooit de cover van Vanity Fair deze maand. Nee, het blad had geen interview met Charles zelf (daar is hij zuinig mee), maar hij en zijn echtgenote Camilla waren wél bereid om te poseren voor de foto's bij het artikel. Een artikel waarin royaltyfotografen, intimi en "anonieme bronnen" een verfrissend portret schetsen.

That's when the magic happened

De fotograaf die bij Charles en Camilla op bezoek mocht in Clarence House, was Alex Lubomirski, de Brit die ook de verlovings- en trouwfoto's nam van prins Harry en Meghan Markle. Hoewel hij vrij discreet blijft over de fotoshoot, durft Lubomirski toch makkelijk meegeven dat Charles en Camilla zich gedroegen als een "jong verliefd stel". "Van zodra ze elkaar aankeken, was er een vonk in hun ogen. Dan gebeurde de magie", legt hij uit.  

(klik op de post en het Instagram-account voor meer foto's)

Dat het klikt tussen Charles en Camilla ondanks hun erg moeizame start (beiden hadden al begin jaren 70 een serieuze boon voor elkaar, maar huwden eerst met iemand anders) bevestigen ook andere bronnen. Volgens Mark Bolland, een van de voormalige secretarissen van Charles, is Camilla de enige die de prins kan overtuigen. "Ze is je laatste joker. Als zij overtuigd is geraakt, zal ze zeggen: "Laat het maar aan mij over... ." Ook Camilla's neef Ben Elliot beaamt de intense liefde. "Ze weet dat hij de ster is. Ze doet alles wat ze kan om hem te steunen."

Voorts leidt het stel een zo normaal mogelijk leven. Camilla trekt zich soms terug in haar oude huis -Ray Mill- dat ze nooit verkocht heeft, houdt van simpele Engelse kost maken en spendeert flink wat tijd aan haar vijf kleinkinderen. Samen kijkt het koninklijke koppel graag tv, en ja, ook naar de serie "The crown" die focust op de Queen en de rest van de Britse koninklijke familie. In het volgende seizoen 3 maakt een jonge Camilla Parker Bowles alvast haar opwachting.   

Carl Philip over dyslexie: het kantelmoment

Wie geen fotoshoot deed, maar wel vertelde over zijn dyslexie (een stoornis waarbij letter- en woordherkenning moeilijk verlopen en schrijven en lezen een hele opgave is, red.) is de Zweedse prins Carl Philip in The Sunday Times. Voor hem kwam het kantelmoment pas vijf jaar geleden. De 39-jarige prins raakte in de problemen toen hij de naam van een sportlaureaat op tv moest lezen voor het oog van twee miljoen kijkers. "Mensen waren hard voor mij. Het was vreselijk om in de pers en op sociale media als dom bestempeld te worden", blikt Carl Philip terug.  

Je voelt je dom, maar je bent het uiteraard niet

Carl Philip opende een symposium over dyslexie op slot Haga vorig jaar.

Het deed hem besluiten om met zijn onzichtbare beperking naar buiten te komen en te verhinderen dat andere lotgenoten hetzelfde zou voorkomen. Carl Philip richtte een organisatie op die leerproblemen aanpakt en een vuist vormt tegen cyber-pesten. Echtgenote Sofia Hellqvist had er vroeger moeite mee om te zien dat "het volledige potentieel van een ongelofelijke, intelligente persoon werd gestopt" door de stress en de zorgen om in het openbaar te spreken. Nu hoopt de prins een voorbeeld te zijn voor anderen die een laag gevoel van eigenwaarde hebben. "Je voelt je dom, maar je bent het uiteraard niet", benadrukt Carl Philip.

Hoewel hij altijd worstelde met lezen, zegt Sofia dat haar man nu diegene is die 's avonds voorleest aan hun twee zoontjes, Alexander en Gabriel. Dát had hij als 16-jarige nooit durven dromen, geeft Carl Philip eerlijk toe.  

Meest gelezen