AP2012

Ryanair mag Nederlandse piloten niet overplaatsen naar het buitenland van rechter

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair mag de basis op Eindhoven Airport niet sluiten en de Nederlandse piloten niet overplaatsen naar het buitenland. Dat heeft een rechter in kortgeding beslist. De Ryanair-piloten hadden de rechtszaak aangespannen uit protest tegen de plotse sluiting van de basis.

Na het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe cao legden de piloten van Ryanair in augustus het werk voor het eerst neer. Na de eerste staking kregen de medewerkers een brief dat de basis in Eindhoven zou sluiten als er nog een keer zou worden gestaakt.

Eind september volgde een nieuwe staking en enkele dagen laten kondigde de luchtvaartmaatschappij de sluiting van de basis aan vanaf 5 november, inclusief de overplaatsing van de piloten naar het buitenland. Volgens de rechter heeft het er alle schijn van dat het besluit tot sluiting is genomen als sanctie voor de twee stakingen.

Ryanair zelf voerde bedrijfseconomische redenen aan voor de sluiting. De maatschappij argumenteerde ook dat de Ryanair-werknemers onder het Ierse arbeidsstatuut vallen. Maar de rechter oordeelde dat de Nederlandse werknemersbescherming wel degelijk van toepassing is. En die laat een wijzinging van de arbeidsvoorwaarden alleen toe bij "zwaarwegend belang". Dat was hier niet het geval, zo luidt het.

Volgens de rechter heeft Ryanair geen rekening gehouden met de ingrijpende gevolgen voor de piloten. Ze mogen niet worden overgeplaatst, moeten worden doorbetaald en de luchtvaartmaatschappij moet zorgen dat ze genoeg vlieguren kunnen maken.

Meest gelezen