Tihange 1 mag op 18 november heropstarten

Het FANC heeft het licht op groen gezet voor de heropstart van Tihange 1, de kernreactor die door een onderhoud sinds 13 oktober stilligt. De nucleaire waakhond zegt dat de werkzaamheden conform de planning werden uitgevoerd.

"Het FANC heeft daarom geen bezwaar tegen de heropstart van Tihange 1 en heeft dat ook laten weten aan de exploitant", meldt de website van het FANC. "De reactor kan herstarten wanneer de laatste werkzaamheden van het periodieke onderhoud zullen zijn voltooid."

Engie Electrabel, de uitbater van de kerncentrales, kondigde in september aan het onderhoud van Tihange 1 te vervroegen, omdat vijf van de zes andere kernreactoren (Doel 1, Doel 2, Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3) op dat moment stillagen wegens diverse redenen.

Het onderhoud van Tihange 1 was aanvankelijk gepland van 20 oktober tot 29 november, maar werd verplaatst naar de periode 13 oktober-17 november. Als alles zoals gepland verloopt, zal Tihange 1 dus op 18 november weer opgestart worden.

Meest gelezen