AP2014

Problemen met airbags: Toyota roept wereldwijd bijna 2 miljoen auto's terug

Het Japanse automerk Toyota komt op één dag met drie verschillende terugroepacties. Door problemen met airbags moeten er wereldwijd bijna 2 miljoen auto's terug naar de garage.

De meest omvangrijke ingreep heeft betrekking op bijna 1,06 miljoen auto's, waarvan 946.000 in Europa. De wagens worden teruggeroepen naar de garage, omdat zich een interne kortsluiting kan voordoen in het controlesysteem van de airbag. De terugroepactie heeft vooral betrekking op de modellen Avensis en Corolla.

Verder is er nog een terugroepactie van 600.000 auto's wegens problemen met Takata-airbags. Hierbij zijn 255.000 Europese wagens betrokken. Door problemen bij airbagleverancier Takata moesten er een paar jaar geleden nog miljoenen wagens van verschillende merken terug naar de garage. Defecten aan het airbag-opblaassysteem waarbij onder meer metaaldeeltjes door de auto konden worden gelanceerd, werden toen ook gelinkt aan diverse dodelijke ongelukken.

Daarnaast roept Toyota in Japan zelf nog bijna 300.000 wagens terug, omdat de zogenoemde inflator van de airbag onder bepaalde omstandigheden kapot gaat.

Meest gelezen