Twee hoge functionarissen aangehouden voor verhandelen van Bulgaarse nationaliteit

In Bulgarije zijn twee hoge functionarissen aangehouden omdat ze de Bulgaarse nationaliteit - en bijgevolg ook het Europees burgerschap - verkochten op de zwarte markt. Dat meldde het openbaar ministerie woensdag. Het spreekt van "de meest ernstige corruptiezaak binnen de machtssfeer". Behalve de twee ambtenaren werden ook nog drie andere mensen aangehouden, onder wie ook een Serviër.

Het gaat om de directeur en de secretaris-generaal van SABA, het agentschap dat een beslissende rol speelt bij het al dan niet goedkeuren van naturalisatieaanvragen in Bulgarije. Ze worden vervolgd voor "het leiden van een criminele organisatie, corruptie en omkoping".

Onder leiding van Petar Haralampiev, directeur van SABA sinds juni 2017, werden duizenden Bulgaarse nationaliteiten frauduleus uitgereikt, vooral aan Oekraïners, Moldaviërs en Macedoniërs. Per dossier streken de corrupte ambtenaren 5.000 tot 8.000 euro op. Volgens het openbaar ministerie gebeurden de criminele praktijken mogelijk ook onder de vorige directeur.

Meest gelezen