Videospeler inladen...

Wereldwijd protest bij Google tegen verzwijgen van seksueel wangedrag

Het personeel van het bedrijf Google heeft wereldwijd een “walkout” gehouden. Ze hebben het werk neergelegd en verlieten de kantoorgebouwen uit protest tegen het verzwijgen van seksuele intimidatie in het bedrijf. Een week geleden werd bekendgemaakt dat een topman, die beschuldigd werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, een vertrekpremie van 90 miljoen dollar had opgestreken. Medewerkers van Google in België nemen niet deel aan de actie. 

Aanleiding van het protest bij het personeel is boosheid omtrent de vertrekpremie van een Google Topman Andy Rubin, de grondlegger van Android-software. 

De Amerikaanse krant The New York Times schreef vorige week dat Rubin een vertrekpremie van 90 miljoen dollar ontvangen zou hebben in 2014. Rubin werd beschuldigd van seksueel wangedrag en Google beschouwde het destijds als een “geloofwaardige klacht”. Maar het bedrijf probeerde die beschuldigingen onder de mat te vegen en de man werd  geprezen bij zijn vertrek. Rubin zelf ontkent alle beschuldigingen.

De personeelsleden vinden dat er te weinig wordt gedaan met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het algemeen tegen andere topmensen binnen het bedrijf.

Google België doet niet mee

De Twitter-account met de titel @googlewalkout toont foto’s van het personeel dat over heel de wereld een “walkout” houdt. Medewerkers in onder andere Zürich, Londen, Tokio, Singapore en Berlijn deden mee.

In Brussel wordt er geen “walkout” georgansieerd en staan er ook geen gepland. “In Brussel doen we niet mee aan de actie, maar de actie wordt wel ondersteund door Google zelf”, zegt woordvoerder van Google België Michiel Sallaets aan VRT NWS. Volgens Sallaets is het een belangrijk onderwerp, maar kan dit onderwerp ook op een andere manier besproken worden. “Je kan het ook aan de vergadertafel bespreken. Het hoeft niet in een walkout. Bij Google heerst er een feedbackcultuur en de wil om constant dingen te verbeteren."

Eisen personeel

Het personeel heeft nu een aantal eisen aan het management van het bedrijf gesteld. Ze vragen onder andere om een ​​einde te maken aan genderongelijkheid op vlak van verloning en carrièrekansen. Ze willen af van een arbitrageclausule waarin staat dat vrouwen die het slachtoffer worden van seksuele intimidatie hierover geen rechtszaak mogen aanspannen. Daarnaast eisen ze een duidelijke, uniforme, wereldwijde procedure om het rapporteren van seksueel wangedrag veilig en anoniem te laten gebeuren.

Reactie Google-topman: "Ik begrijp jullie boosheid"

Google-topman Sundar Pichai heeft het personeel al laten weten dat hij hun actie ondersteunt. "Ik begrijp de boosheid en teleurstelling die velen van jullie voelen," zei hij in een e-mail aan alle medewerkers. "Ik voel het ook, en ik ben vastbesloten om stappen vooruit te zetten in de aanpak van een probleem dat al veel te lang bestaat ​​in onze samenleving ... En ja, ook hier bij Google."

Pichai heeft ook gezegd dat er de afgelopen twee jaar 48 medewerkers zijn ontslagen vanwege seksuele wangedrag en dat niemand van deze medewerkers  een vergoeding kreeg.

Ik ben vastbesloten om stappen vooruit te zetten in de aanpak van een probleem dat al veel te lang bestaat ​​in onze samenleving... En ja, ook hier bij Google.

Sundar Pichai

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen