Videospeler inladen...

Duikers vinden zwarte doos van neergestort Lion Air-vliegtuig

Een zwarte doos van het verongelukte Lion Air-toestel is gevonden voor de kust van het Indonesische eiland Java. Het apparaat lag in de modder op de bodem van een ondiep gedeelte van de zee. Het kan belangrijke informatie bevatten over de oorzaak van de ramp, die maandag aan 189 mensen het leven kostte.

Informatie over oorzaak

Het vliegtuig was maandag in zee gestort, dertien minuten na het opstijgen vanaf een luchthaven van de Indonesische hoofdstad Jakarta. De oorzaak van de ramp is nog niet bekend, maar de zwarte doos die nu gevonden is, zou daar meer informatie over kunnen bevatten.

Informatie niet onmiddellijk verwacht

Een vliegtuig bevat meestal twee zwarte dozen. Of het om de zwarte doos met vluchtgegevens gaat of om die met opnames uit de cockpit, is nog niet duidelijk. Het zal drie weken duren voor de data uit de doos gedownload zijn, en nog eens een halfjaar voor ze geanalyseerd zijn.

Duurdere tickets

Naar aanleiding van de ramp overweegt de Indonesische minister van Transport om de prijs van de vliegtickets van goedkope luchtvaartmaatschappijen op te trekken. Details daarover heeft de minister niet bekendgemaakt, maar vermoedelijk hoopt hij daarmee luchtvaartmaatschappijen als Lion Air, de eigenaar van het verongelukte toestel, ermee te bewegen meer te investeren in de veiligheid.

Meest gelezen