De Croo wil voordracht Vanackere bij Nationale Bank opnieuw bespreken: "Bizar dat zoiets 'in de duik' gebeurt"

De heisa over de voordracht van CD&V'er Steven Vanackere als nieuwe directeur bij de Nationale Bank is nu ook de regering zelf binnengedrongen. "Geen enkele vrouw aan de tafel is geen goede zaak", stelt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). Volgens De Croo was de voordracht een zaak van de CD&V en van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).  "Het is heel bizar dat zoiets 'in de duik' gebeurt", zegt een scherpe De Croo. Hij wil de zaak opnieuw bespreken binnen de regering, zo laat hij weten aan VRT NWS.

Eerder deze week raakte bekend dat de federale regering ex-CD&V-minister Steven Vanackere heeft voorgedragen als nieuw lid van het directiecomité van de Nationale Bank van België. Vanackere moet partijgenote Marcia De Wachter opvolgen, die met pensioen gaat. 

Maar door de keuze voor Vanackere wordt de directie van de Nationale Bank - sowieso al een mannenbastion - volledig mannelijk. Daarop kwam vanuit verschillende hoeken ernstige kritiek, niet het minst van Marcia De Wachter zelf. "De regering was blijkbaar niet in staat één competente vrouwelijke kandidate te vinden in België", uitte ze op Twitter.

Een kritiek die vicepremier De Croo deelt. "De heisa over de benoeming van Steven Vanackere bij de Nationale Bank is terecht. Geen enkele vrouw aan de tafel is geen goede zaak", schrijft De Croo op Twitter. Opvallend: hij voegt eraan toe dat de voordracht "niet besproken is in de regering". "Dit is louter CD&V en minister van Financiën." Eerder deze week had bevoegd minister Van Overtveldt het wel degelijk over "een voordracht door de regering".

Dit is geen goed beleid van de minister van Financiën 

Alexander De Croo, vicepremier (Open VLD

"Maar het is een voordracht van de minister van Financiën", stelt De Croo. "Hij doet dit zonder de regering te raadplegen. Ik vind het heel bizar dat zoiets in den duik gebeurt. Voor zo'n belangrijke functie is het absoluut logisch om daarover een discussie in de regering te hebben. In het verleden werd heel vaak een inlichting gegeven aan de regering voor dit soort functie. Ik vind het geen goed beleid in het algemeen van de minister van Financiën om hier zomaar te zeggen Hiermee verdwijnt dan de laatste vrouw in het directiecomité van de Nationale Bank."

N-VA-vicepremier Jan Jambon wijst intussen op Twitter naar CD&V. "Het kwam CD&V toe om Marcia De Wachter te vervangen", klinkt het.

De Croo zal nu vragen om de voordracht van Steven Vanackere voor de post in het directiecomité van de Nationale Bank binnen de regering te bespreken. De benoeming van Vanackere moet hoe dan ook nog geformaliseerd worden door de regering. Komt die nog in het gedrang? "Laten we eerst spreken en dan beslissen", aldus Alexander De Croo.

(lees verder onder tweets)

Zelf droeg Open VLD in 2015 Tim Hermans voor als directeur bij de Bank, ook een man. "Maar we zijn nu drie jaar later, de discussie is op dat gebied een stuk geëvolueerd", zegt De Croo. "Je moet dit bovendien in zijn totaliteit bekijken. Open VLD heeft recent heel wat vrouwen voorgedragen. Fientje Moerman bij het Grondwettelijk Hof en Annemie Turtelboom bij de Europese Rekenkamer. We hoeven hierin van niemand kritiek te krijgen."

Ook CD&V-vrouwen "teleurgesteld"

Overigens, ook binnen de CD&V zelf is er teleurstelling op de voordracht van een man -partijgenoot Steven Vanackere - als nieuwe directeur bij de Nationale Bank. "Ik was een beetje teleurgesteld om te horen dat we niet betrokken zijn geweest en om te horen dat het een man is", geeft Liesbeth Maris toe. Zij is voorzitter van Vrouw & Maatschappij, de vrouwenbeweging van de christendemocraten.

Maris pleit voor meer transparantie bij dergelijke voordrachten. "Ik weet dat er heel wat talentvolle vrouwen in de financiële sector klaarstaan. Maar ik heb niet het gevoel dat het heel duidelijk was hoe en waar je voor deze post kon solliciteren", zegt de voorzitter van Vrouw & Maatschappij. Zij heeft naar eigen zeggen de indruk dat de voordracht "een beetje onder tafel is gebeurd".

Ik heb niet het gevoel dat het heel duidelijk was hoe en waar je voor deze post kon solliciteren

Liesbeth Maris (CD&V), voorzitter Vrouw & Maatschappij

"Dit doet natuurlijk niets af aan de competenties en de talenten van Steven Vanackere", benadrukt Liesbeth Maris evenwel. "Daar willen we geen afbreuk aan doen." Wel sterkt de voordracht van een man als nieuwe directeur bij de Nationale Bank het gevoel bij haar dat vrouwen "telkens opnieuw hun stoel aan de tafel moeten claimen". "In de toekomst gaan we nog proactiever moeten reageren. Als ik iemand zijn of haar ontslag zie aankondigen in de media, dan weet ik dat het tijd is voor mij om aan de slag te gaan."

Maris heeft intussen met CD&V-voorzitter Wouter Beke getelefoneerd over haar verzuchtingen. Die reageerde eerder in De Tijd dat de keuze voor Steven Vanackere gebeurd is door "te kijken naar het beste profiel". "Zo zijn we bij Steven Vanackere uitgekomen. Het was geen keuze tussen man of vrouw."

Beluister het interview met Liesbeth Maris in "De ochtend" op Radio 1:

Groen hekelt "benoemingscarrousel"

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over de "benoemingscarrousel" die nu rond de figuur van Steven Vanackere draait. Parlementslid Kristof Calvo vraagt aan de regering om de beslissing terug te draaien.

"Dit gemarchandeer met politieke posten is een slechte politieke gewoonte uit de vorige eeuw. Laat ons daar nu komaf mee maken. Met dit soort politieke spelletjes zetten we de reputatie van de Nationale Bank en van de politiek in het algemeen op het spel."

"De beste kandidaat voor de juiste functie, dat is de enige juiste weg", aldus Calvo. Groen wil via een interpellatie in het parlement een stemming afdwingen over de benoeming. "Via hun vicepremiers distantieerden N-VA en Open VLD zich van de beslissing. We geven hen de kans om de benoeming terug te draaien."

"Er is een maatschappelijke en een politieke meerderheid om meer diversiteit na te streven. Hoe sneller eerste minister Charles Michel deze voordracht bevriest, hoe beter", klinkt het nog.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen