AFP or licensors

"Amerikaanse soldaten kunnen schieten op migranten als ze stenen gooien"

Het Amerikaanse leger zou kunnen schieten op de migranten die zonder papieren de Verenigde Staten binnen proberen te raken, als ze met stenen gooien naar soldaten. Dat zegt de president van de Verenigde Staten, Donald Trump, in een toespraak gewijd aan immigratie.

Nu verschillende "migrantenkaravanen" vanuit Midden-Amerika op weg zijn naar de Verenigde Staten, zegt de president dat sommige deelnemers "op een perfide en gewelddadige manier" stenen gooiden naar de Mexicaanse ordetroepen toen ze werden tegengehouden aan de grens tussen Guatemala en Mexico. "Als ze stenen naar ons leger zullen gooien, zal ons leger repliceren", zegt hij. Een dag geleden kondigde Trump ook aan dat hij 15.000 soldaten naar de grens met Mexico zou sturen.

"Ik heb hen (de soldaten, nvdr) gezegd om dat (een steen, nvdr) als een geweer te beschouwen. Als zij (de migranten, nvdr) met stenen gooien, zoals ze dat deden naar de Mexicaanse politie, dan zeg ik om dat als een geweer te beschouwen", zegt de president. Een woordvoerder van het Pentagon wou op vraag van het Franse persagentschap AFP geen commentaar geven op "hypothetische situaties".

Hardere lijn

Op 6 november vinden er tussentijdse verkiezingen plaats in de VS. De voorbije dagen is Trumps retoriek over migratie sterk toegenomen. Antimigratiestandpunten liggen in het algemeen goed bij Trumps achterban.

Zo kondigde Trump gisteren ook een hardere lijn aan tegen migranten die de VS zonder papieren binnenkomen en asiel aanvragen. Over de details bleef het vaag. Maar Trump zei dat migranten die asiel willen aanvragen dat aan een grensovergang zullen moeten doen. "Wie ervoor kiest onze wet te schenden en illegaal naar hier te komen, zal niet langer in staat zijn met ongegronde eisen automatisch toegang te krijgen tot ons land."

De Centraal-Amerikaanse migranten vluchten voor het geweld van jeugdbendes in de regio, alsook voor de slechte economische situatie.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen