Videospeler inladen...

Trump en Obama vliegen elkaar in de haren over inzet van militairen aan de grens met Mexico

Barack Obama noemt de beslissing van Donald Trump, om militairen naar de grens met Mexico te sturen tegen een migrantenkaravaan die op weg is naar de VS “één grote politieke stunt". Intussen trekt Trump zijn woorden over het schieten op migranten terug. “Ze zullen niet moeten schieten. Wat ik niet wil, is dat die mensen met stenen gooien.”

In de aanloop naar de zogenoemde midterm-verkiezingen dinsdag zetten zowel de Republikeinen als de Democraten grof geschut in. President Trump voert hevig campagne rond het thema van migratie voor de Congresverkiezingen van komende dinsdag. Trump spreekt van een "invasie" en een gevaar voor de nationale veiligheid.

Ex-president Barack Obama, die volop campagne voert voor de Democraten, beschuldigt Trump en de Republikeinen ervan bewust angst te zaaien over migranten.

"Ze vertellen dat een hoop arme vluchtelingen, duizenden kilometers ver, een existentiële bedreiging voor Amerika zijn", zei de Democraat op een verkiezingsbijeenkomst in Miami. "De grootste bedreiging voor Amerika zijn wat arme vluchtelingen zo'n duizend kilometer ver weg", zei Obama smalend in zijn betoog.

De grootste bedreiging voor Amerika zijn wat arme vluchtelingen, zo'n duizend kilometer ver weg?

Barack Obama

"Het leger inzetten tegen een groep arme migranten is één grote politieke stunt", stelt Obama. Het enige wat de Republikeinen volgens hem willen, is met hun paniekzaaierij de aandacht afleiden van hun eigen balans van twee jaar aan de macht.

Niet schieten

Duizenden Midden-Amerikanen zijn in verschillende groepen op weg in Mexico naar de grens met de Verenigde Staten. In vogelvlucht zijn ze nog 1.300 kilometer verwijderd van de grens. Maar president Trump heeft het Pentagon al opdracht gegeven om 5.200 soldaten naar de grens te sturen. Zij zullen de grensbewakers logistiek bijstaan. Burgers oppakken, mogen ze niet.

“Schieten zullen ze niet moeten doen”, zei Trump gisteren tegen journalisten. Daarmee trekt hij zijn eerdere woorden in. Donderdag had de president nog gezegd dat het Amerikaanse leger zou kunnen schieten op de migranten die zonder papieren de Verenigde Staten binnen proberen te raken, als ze met stenen gooien naar soldaten.

Wat ik niet wil, is dat die mensen met stenen gooien. Ze zullen voor lange tijd worden opgepakt.

Donald Trump

"Ik heb hen (de soldaten, nvdr) gezegd om dat (een steen, nvdr) als een geweer te beschouwen. Als zij (de migranten, nvdr) met stenen gooien, zoals ze dat deden naar de Mexicaanse politie, dan zeg ik om dat als een geweer te beschouwen", zei Trump donderdag.

Maar een dag later maakt hij dus een bocht en zegt Trump dat  de militairen niet zullen moeten schieten. "Ik heb niet schieten gezegd (...) Wat ik niet wil, is dat die mensen met stenen gooien. Ze zullen voor lange tijd worden opgepakt."

Trump reageert

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in West Virginia reageerde Trump giftig op de kritiek van Obama.  Wat heeft hij gedaan, vraagt Trump zich af. "Belofte na belofte gebroken. Wij (Republikeinen, nvdr) leven volgens een ander model: wij houden ons aan onze beloftes."

Trump vindt het niet kunnen dat de Democraten de grens met Mexico niet manu militari willen bewaken: "De Democraten willen de grenzen volledig openen. Zij willen de karavaan binnenlaten. Dit zou illegalen aanmoedigen om naar ons land te komen, op onze kosten, terwijl ze onze scholen innemen en onze gemeenschap in gevaar brengen", waarschuwt de president.

De president gaf ten slotte wel toe dat de Republikeinen dinsdag de meerderheid kunnen verliezen in het Huis van Afgevaardigden.  "Het kan gebeuren, maar we doen het heel goed in de Senaat. Maar wat doe je dan? Zoals ik al m'n hele leven doe:  je geen zorgen maken en zeggen dat je er wel uit zal komen."

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen