"Chucky is een monster: een mens is niet meer dan een stuk vlees!"

Het zat Charles Lee Ray op 9 november 1988 niet langer mee. De seriemoordenaar incasseerde diverse geweerschoten en wist dat hij daardoor niet lang meer te leven had. Met de hulp van een voodoo-toverformule wist hij zijn geest te doen overleven in een pop, die de naam Chucky krijgt. Het is het begin van een met bloed overgoten levensverhaal van de eens goedaardige speelpop. Maar 30 jaar geleden werd Chucky dus 'geboren', toen "Child’s play" in wereldpremière ging.

"Child’s play" van regisseur Tom Holland was alvast het begin van een hele reeks bioscoopfilms waarin Chucky de hoofdrol speelde. Uiteindelijk zou afgeklopt worden op 7 films waarin steeds acteur Brad Dourif de stem van de gruwelpop vertolkte. Dourif had bij de eerste film al een Oscarnominatie voor "One flew over the Cuckoo’s nest" achter zijn naam staan, een rol die hem wel een Bafta opleverde. Maar horrorfans zullen hem vooral van de Chucky-films kennen. 

Brad Dourif: "Ik had al met regisseur Tom Holland samengewerkt in de film "Fatal beauty" met Whoopi Goldberg. Ondanks het feit dat de samenwerking met de andere acteurs in die film nogal moeilijk verliep, kon ik met hem wel goed samenwerken. Toen hij dan het script van "Child’s play" mocht verfilmen, dacht hij onmiddellijk aan mij. Niet alleen om Charles Lee Ray te spelen, maar ook om de stem van Chucky te zijn. Ik kreeg een contract voor 3 films. Toen bleek dat Chucky erg populair was, konden ze niet anders dan me blijven vragen. Waardoor ik zijn stem in alle 7 films gedaan heb. Toegegeven, veel werk moet ik daar niet in steken. Aanvankelijk gaf ik hem een Chicago-accent, maar dat heb ik na verloop van tijd aangepast." (The A.V. Club, oktober 2016)

"Chucky moet zonder enige twijfel een monster zijn. De kijker moet dus schrik van hem hebben. Aan de ene kant heb je het feit dat Chucky van zijn werk houdt. Ik vind geen beter woord daarvoor. Maar aan de andere kant heeft hij weinig respect voor de mensen. Die 2 zaken bepalen zijn karakter. Als hij dan toch eens grappig overkomt, dan heeft dat met de timing en het moment te maken. Dat is zeker niet bewust." (Daily Dead, oktober 2017)

"Omdat ik nog met de opnames van "Mississippi burning" bezig was en de regisseur niet kon wachten met filmen, werd de stem aanvankelijk door iemand anders gedaan. Maar dat gebeurde op een grappige en lacherige manier. Toen dat resultaat aan een beperkt publiek werd getoond, bleek die dat afschuwelijk te vinden. 'They fucking hated it.' Ik besefte nog meer dat je met deze pop geen komedie moest maken. Wat niet betekende dat we hem soms geen grappig kantje konden geven." (The A.V. Club

"Ik heb vaak met filmmedewerkers gediscussieerd om Chucky niet te grappig te maken. Dat vond ik een slecht idee. Want dan valt de horror weg, ook al maak je er een monster van. En dat monsterlijke moet blijven, want hij is het die een menselijk, ademend wezen reduceert tot een stuk vlees." (The A.V. Club)

"Hoe gewelddadig ook, het is de bedoeling om het allemaal plezant te houden. Want je mag niet vergeten dat mensen al heel lang gestold bloed op hun gezicht smeren, en op dat van hun kinderen, en dan snoepjes verzamelen. Bovendien, ik beschouw Chucky eerder als kitsch en in die wereld komt hij ook ten volle tot zijn recht." (The Aquarian, oktober 2017)

"Voor mij is Chucky de ultieme coyote, een beeld dat nogal levendig is bij veel Amerikanen. Zonder al te politiek te worden, denk ik dat de aantrekkingskracht van Trump veel daarmee te maken heeft. En dan bedoel ik vooral met zijn vastberadenheid om geen traditionele president te zijn. Een nood waaraan hij wil voldoen en die diep in hem gebakken zit. Die nood om de oplichter te zijn, om de chaoot te zijn, om alles door elkaar te gooien." (Vice, oktober 2015)

"Tijdens de opnames van de scène waarin Chucky in brand schiet, moest ik alles geven wat in mijn longen zat. Ik moest me voor 100 procent focussen op het feit dat ik opbrandde totdat ik zou dood zijn. Toen ik gedaan had, kwam iemand me zeggen dat mijn dochter Fiona, die nog klein was toen, mij had bezig gehoord en hysterisch was weggelopen. Ik ben haar dan achterna gelopen, om haar te kalmeren. Omdat ze nog zo klein was, was dat niet zo makkelijk. Maar eens het gelukt was, werd Chucky zelfs een pop die mee naar huis mocht." (Vice) Dochter Fiona mocht later zelf opdraven in 2 Chucky-films.

Brad Dourif, intussen 68, was nog te zien in onder meer "The lord of the Rings: the two towers", "Halloween" en de tv-serie "Deadwood". Op bijgevoegde foto kunt u hem zien toen hij, samen met Liv Tyler, in april de première van "Wildling" bijwoonde.

Meest gelezen