Videospeler inladen...

Eerste executie met de elektrische stoel in de VS in vijf jaar

In Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, is vannacht een gevangene geëxecuteerd met de elektrische stoel. Het was al van 2013 geleden dat die gebruikt werd in de VS. De terdoodveroordeelde koos zelf voor de elektrische stoel in plaats van een dodelijke injectie, omdat dat volgens hem "sneller en minder pijnlijk" zou zijn.

Edmund Zagorski (63) zat al meer dan 30 jaar in de dodencel in de hoogbeveiligde gevangenis van Nashville. Hij was in 1984 ter dood veroordeeld voor de moord op twee mannen. Zijn executie stond gepland voor oktober van dit jaar en zou gebeuren via een dodelijke injectie. Een verzoek tot gratie werd niet meer ingewilligd.

Drie weken geleden diende Zagorski een verzoek in om te worden geëxecuteerd met de elektrische stoel. Hij wilde liever geen injectie, de meest gebruikelijke methode in de VS. De voorbije jaren waren er verschillende incidenten bij executies met een injectie. Zagorski wilde de elektrische stoel omdat dat volgens hem "sneller en minder pijnlijk" is. "Bij een injectie zijn de 10 tot 18 laatste minuten van zijn leven absolute horror. Bij elektrocutie voelt hij een ondraaglijke pijn, maar wellicht maar gedurende 15 tot 30 seconden", schreven zijn advocaten in het verzoekschrift.

Terdoodveroordeelden in Tennessee wier criminele feiten van voor 1999 dateren, kunnen vragen voor de elektrische stoel. Slechts een handvol staten laat dat toe. Zagorski werd doodverklaard om 7.26 uur lokale tijd (1.26 uur vannacht in België). Volgens getuigen waren zijn laatste woorden "Let's rock".

Het was al van 2013 geleden dat de elektrische stoel werd gebruikt in de Verenigde Staten, en de tweede keer sinds de jaren 60 dat iemand in Tennessee voor die methode koos. De elektrische stoel is niet meer toegelaten in 9 Amerikaanse staten. Sinds 2000 zijn in heel de VS 14 andere terdoodveroordeelden op die manier geëxecuteerd.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen