Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Erdogan: "Bevel om Khashoggi te doden kwam van hoogste niveaus Saudische regering"

Het bevel om de Saoedische journalist Jamal Khashoggi om te brengen, was afkomstig van de "hoogste niveaus van de Saoedische regering". Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan geschreven in een opiniestuk voor The Washington Post, de Amerikaanse krant waarvoor Khashoggi werkte. Tegelijkertijd sluit Erdogan uit dat koning Salman enige verantwoordelijkheid draagt. 

De Turkse president Erdogan heeft in een opiniestuk voor de Amerikaanse krant The Washington Post herhaald dat ervan overtuigd is dat het bevel om de Saudische journalist Jamal Khashoggi om te brengen in de Saudische ambassade in Turkije afkomstig was van de hoogste niveaus in de Saudische regering.

De Saudische koning Salman zet Erdogan uit de wind. "Ik heb geen seconde geloofd dat koning Salman de aanval op Khashoggi bevolen heeft", schrijft de Turkse president. Over de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman, die regelmatig als mogelijke opdrachtgever genoemd wordt, doet Erdogan opvallend genoeg geen uitspraak.

Dat de moord in de hoogste regeringskringen beraamd werd, is volgens Erdogan duidelijk gebleken uit het Turkse onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi. "De voorbije maand heeft Turkije hemel en aarde bewogen om licht te laten schijnen op alle aspecten ven deze zaak", zo klinkt het. Daaruit blijkt ook dat Khashoggi "in koelen bloede vermoord werd door een doodseskader".

Erdogan herhaalt dat er nog altijd belangrijke vragen onbeantwoord zijn gebleven. Zo is het nog altijd niet helemaal duidelijk wat er met het lichaam van Khashoggi is gebeurd. Ook de identiteit van de "plaatselijke handlanger" aan wie de resten van het slachtoffer werden overgemaakt, is nog altijd niet bekend.

Het opiniestuk van Erdogan komt er exact een maand nadat Khashoggi om het leven is gekomen bij een bezoek aan het consulaat van Saoedi-Arabië in het Turkse Istanboel. Saudi-Arabië heeft lange tijd ontkend iets met de dood van de journalist te maken te hebben, maar zag zich later toch genoodzaakt om toe te geven dat het om een "niet-geautoriseerde" Saudische operatie ging zonder medeweten van bovenaf.

Meest gelezen