AP2013

Federal Computer Crime Unit kampt met personeelstekort: onderzoeken lopen vertraging op

De Computer Crime Unit van de federale politie kampt met een groot personeelstekort. Dat schrijft De Standaard. Normaal zijn 44 mensen nodig, maar nu werken er maar 13. Dat personeelstekort zorgt voor vertragingen in heel wat onderzoeken, zegt de vereniging van onderzoeksrechters.

De Federal Computer Crime Unit werd opgericht om de strijd aan te gaan tegen computercriminaliteit, zoals phishing of hacking. Politieagenten met kennis van ICT helpen er onderzoeksrechters bij lopende onderzoeken. Maar de dienst kampt met een serieus personeelstekort. Om goed te functioneren zijn er in principe 44 mensen nodig. Vandaag telt de dienst maar 13 leden. 

We hebben mensen nodig die heel complexe onderzoeken kunnen voeren

Onderzoeksrechter Philippe Van Linthout

Dat personeelstekort heeft gevolgen voor lopende dossiers, zegt Philippe Van Linthout van de vereniging van onderzoeksrechters. "We hebben mensen nodig die in heel complexe dossiers heel complexe onderzoeken kunnen voeren en die heel beslagen zijn in alle wat informaticatechnologie is. Als wij die mensen niet hebben, dan kunnen we wel het petje dragen van leider van het onderzoek, maar de facto gebeurt er niks, en dat is natuurlijk heel jammer", zegt Van Linthout. "Vele onderzoeken stremmen omdat er een team wordt opgezet dat soms gehalveerd wordt na een tijd. Andere landen hebben soms een team van 10 man, en daar staan wij dan met één politieagent. Dat is natuurlijk niet goed, voor de uitstraling, maar ook omdat we mensen nódig hebben."

Waarom is het niet makkelijk om personeel te vinden voor de Computer Crime Unit? Moeilijk om met zekerheid te zeggen, zegt Van Linthout. "Eén reden die ik me wel kan voorstellen is dat die mensen keihard moeten werken, en als de privé-sector dan opduikt die beter betaalt, dan zie je helaas heel goede mensen plots verdwijnen", zegt de onderzoeksrechter. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) laat weten dat hij werkt aan een structurele oplossing. Zo wordt er binnenkort een jobdag georganiseerd.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen